Två miljoner kr insamlade till barn med funktionsnedsättning

Kronprinsessan Victorias fond
Publicerad 2023-07-14
Kronprinsessan Victoria 20230714 1
Kronprinsessan Victoria överlämnar Victoriapriset till Erik Karlsson, hockeyspelare, under Victoriakonserten. Foto: SVT/Leroy Media

Under sändningen av Victoriakonserten där Kronprinsessans födelsedag firades inkom mer än två miljoner kronor till Kronprinsessan Victorias fond.

SVT:s sändning av Victoriakonserten fortsätter att engagera allmänheten för alla barns rätt till att delta i fritidsaktiviteter på lika villkor. Fokus för fonden är barn och unga som lever med funktionsnedsättning. Sammanlagt skänktes 2 000 833 kronor varav 49 procent via telefon och resterande via betaltjänsten swish. Hela 11 638 gåvor mottogs under sändningen. Resultatet är något högre än 2022, liksom antalet gåvor. Tidigare i år har 1,2 miljoner kr inkommit till fonden.

Victoriakonserten ägde rum i Borgholms slottsruin 14 juli med närvaro av Kronprinsessan med familj och årets Victoriapristagare, ishockeyspelaren Erik Karlsson. Programledare var Yvette Hermundstad och publiken bjöds på musikframträdanden från Petter, Ane Brun, Marcus & Martinus, Linnea Henriksson och Lucianoz. Konserten sändes 14 juli kl.21:00 i SVT1 och finns att se på SVT Play.  Kronprinsessan beskyddare

Kronprinsessan Victoria är beskyddare för den fond som administreras av Radiohjälpen. Barn med funktionsnedsättning har samma rätt att kunna delta i fritidsaktiviteter som alla andra barn och medel från fonden möjliggör stöd i Sverige vid aktiviteter som ofta kräver resurser för extra personal och anpassad utrustning. Syftet är att stödja aktiviteter som bidrar till att bryta isolering, höja livskvalitén, stärka självkänslan och till att träffa nya vänner.

Under Victoriakonserten fick vi i ett inslag följa med Kronprinsessan när hon besökte fritidsgården Synpunkten och träffade ungdomarna där. Föreningen Unga med Synnedsättning har fått stöd från fonden för sitt arbete med att erbjuda barn och unga med synnedsättning både roliga och utmanande aktiviteter.

Förra årets resultat

Under 2022 samlades 7,2 miljoner samlades in till Kronprinsessan Victorias fond, 50 projekt beviljades och drygt 8 000 barn och unga väntas nås. Radiohjälpen stöttar även Fritidsbanken som är ett projekt med utlåning av idrottsutrustning, där 168 000 barn och unga väntas nås. 

Så bidrar du

Vill du vara med och bidra till Kronprinsessan Victorias fond. Swisha till 90 1950 6 och märk betalningen ”VIC”. Tack!

Läs mer om Kronprinsessan Victorias fond
Publicerad 2023-07-14
Uppdaterad 2023-07-15

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter