Två miljoner kr insamlade till barn med funktionsnedsättning

Kronprinsessan Victorias fond
Publicerad 2023-07-14
Kronprinsessan Victoria 20230714 1
Kronprinsessan Victoria överlämnar Victoriapriset till Erik Karlsson, hockeyspelare, under Victoriakonserten. Foto: SVT/Leroy Media

Under sändningen av Victoriakonserten där Kronprinsessans födelsedag firades inkom mer än två miljoner kronor till Kronprinsessan Victorias fond.

SVT:s sändning av Victoriakonserten fortsätter att engagera allmänheten för alla barns rätt till att delta i fritidsaktiviteter på lika villkor. Fokus för fonden är barn och unga som lever med funktionsnedsättning. Sammanlagt skänktes 2 000 833 kronor varav 49 procent via telefon och resterande via betaltjänsten swish. Hela 11 638 gåvor mottogs under sändningen. Resultatet är något högre än 2022, liksom antalet gåvor. Tidigare i år har 1,2 miljoner kr inkommit till fonden.

Victoriakonserten ägde rum i Borgholms slottsruin 14 juli med närvaro av Kronprinsessan med familj och årets Victoriapristagare, ishockeyspelaren Erik Karlsson. Programledare var Yvette Hermundstad och publiken bjöds på musikframträdanden från Petter, Ane Brun, Marcus & Martinus, Linnea Henriksson och Lucianoz. Konserten sändes 14 juli kl.21:00 i SVT1 och finns att se på SVT Play.  Kronprinsessan beskyddare

Kronprinsessan Victoria är beskyddare för den fond som administreras av Radiohjälpen. Barn med funktionsnedsättning har samma rätt att kunna delta i fritidsaktiviteter som alla andra barn och medel från fonden möjliggör stöd i Sverige vid aktiviteter som ofta kräver resurser för extra personal och anpassad utrustning. Syftet är att stödja aktiviteter som bidrar till att bryta isolering, höja livskvalitén, stärka självkänslan och till att träffa nya vänner.

Under Victoriakonserten fick vi i ett inslag följa med Kronprinsessan när hon besökte fritidsgården Synpunkten och träffade ungdomarna där. Föreningen Unga med Synnedsättning har fått stöd från fonden för sitt arbete med att erbjuda barn och unga med synnedsättning både roliga och utmanande aktiviteter.

Förra årets resultat

Under 2022 samlades 7,2 miljoner samlades in till Kronprinsessan Victorias fond, 50 projekt beviljades och drygt 8 000 barn och unga väntas nås. Radiohjälpen stöttar även Fritidsbanken som är ett projekt med utlåning av idrottsutrustning, där 168 000 barn och unga väntas nås. 

Så bidrar du

Vill du vara med och bidra till Kronprinsessan Victorias fond. Swisha till 90 1950 6 och märk betalningen ”VIC”. Tack!

Läs mer om Kronprinsessan Victorias fond
Publicerad 2023-07-14
Uppdaterad 2023-07-15

Aktuellt

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen har mottagit Adam Smith Award 2024. Priset delas ut av brittiska Treasury Today Group...

published-icon
2024-07-08
Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Som internationellt ansvarig projekthandläggare hos oss ska du vara intresserad av en bred tjänst,...

published-icon
2024-07-01
Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Läs fler nyheter