Radiohjälpens Ukrainarespons - ett år efter invasionen

Publicerad 2023-02-24
Två händer, den ena räcker en rykande kopp till den andra.
Sex miljoner människor nås av Radiohjälpens akutstöd till Ukraina och de på flykt till angränsande länder. Mat, rent vatten och mediciner är några exempel. På fotot ett av de center som får stöd av Radiohjälpen via PMU. Foto Dale MacMillan/MEDAIR

Sex miljoner människor får stöd tack vare allmänhetens gåvor till Ukraina via Radiohjälpen. Det är ett omfattande akutstöd med bland annat mat, rent vatten, sjukvård och mediciner och särskilt stöd till barn. Engagemanget fortsätter ett år efter den ryska invasionen.

Budskapet från det svenska folket är tydligt: Ukrainas folk står inte ensamma.

Sedan den storskaliga invasionen av Ukraina för ett år sedan har 136,1 miljoner kr samlats in av Stiftelsen Radiohjälpen. Den särskilda insamlingen för att rädda liv och lindra nöd i och kring Ukraina har stöttat elva omfattande projekt genom separata 17 beslut. Totalt väntas cirka sex miljoner människor nås genom de olika projekten, varav nästan hälften utgörs av barn och unga.

Insamlingen började i Melodifestivalen 2022, två dagar efter invasionen. Stödet från Ukrainainsamlingen har syftat till att lindra nöden bland civilbefolkningen. Hjälpen har skett till Radiohjälpens humanitära partnerorganisationer på plats i Ukraina, och i vissa angränsande länder dit människor flytt stridigheterna.

Matpaket, rent vatten och akut hälso- och sjukvård har varit prioriterat i flera projekt, samt medicinskt basmaterial och hygienkit. Stödet omfattar även psykosocialt stöd, med fokus på barn och kvinnor. Barn har fått tillgång till tryggare, barnsäkra platser, skolgång, stödsamtal, och även identifiering av ensamkommande barn och återförening av familjer har omfattats.

Tillgång till el och värme och tex filtar har under vintermånaderna varit del av stödet då infrastruktur skadats i beskjutningen. Projekt gällande kvinnors och flickors behov av skydd från sexuell exploatering, samt särskilt stöd till HBTQIA+ har beviljats.

Här kan du se vilka projekt som beviljats medel.

Fler projekt kommer att beviljas inom kort. Radiohjälpens kampanj Världens Barn har bidragit finansiellt till flera projekt i Ukraina och angränsande länder.

SÅ LINDRAR DU NÖDEN I UKRAINA

Swisha valfritt belopp till 9019506.

Ring 099-90 100 för att skänka 100 kr.

Rösta i Melodifestivalen med Radiohjälpens telefonnummer.

Här kan du starta en digital insamlingsbössa.

Stort tack till alla som engagerar sig för att lindra nöd och rädda liv.

Publicerad 2023-02-24
Uppdaterad 2023-02-24

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter