Så funkar Radiohjälpen!

Publicerad 2021-10-05
Två glada barn och texten Så funkar Radiohjälpen

Radiohjälpen arbetar för att givarnas bidrag ska bli till viktig verksamhet - där det behövs som mest.

Radiohjälpen arbetar utifrån människors rättigheter, dvs rättighetsbaserat, och utifrån internationella överenskommelser, exempelvis FN:s konventionen om de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen, konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, de humanitära principerna och internationell humanitär rätt.

Förutom Radiohjälpens insamlande uppdrag i public service, har Radiohjälpen i uppgift att informera allmänheten om vad som pågår och vilka hjälpbehov som finns i världen. Radiohjälpen bedriver inga egna projekt utan finansierar svenska organisationers verksamhet, både i Sverige och i världen, och möjliggör alltså deras arbete.

Alla Radiohjälpens partnerorganisationer finns på denna länk, och inkluderar bla Röda Korset, Rädda Barnen och Läkare utan Gränser.

Internationellt stöd

De projekt som får stöd internationellt ska alltid arbeta med och för de mest utsatta och sårbara människorna i samhället, projekten vi stöttar har ofta ett särskilt fokus på humanitära kontexter.

Nationellt stöd

Även i Sverige gör Radiohjälpen skillnad. Alla har rätt till en aktiv fritid och att kunna delta på lika villkor. Därför bidrar Radiohjälpen till fritidsaktiviteter för barn och vuxna personer med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom. Under 2020 hade vi en särskilt kampanj för riskgrupper i pandemin, i Sverige, och samlade in mer än 49 miljoner kronor.

Kampanjerna

Radiohjälpens stående kampanjer är Världens Barn och Musikhjälpen. Vi samlar även in bidrag under Melodifestivalen och vid Victoriakonserten. Vid behov kan Radiohjälpen även göra en särskild uppmaning till allmänheten, en sk appell. Vår senaste appell var kring den humanitära krisen i Afghanistan (augusti 2021) och vi fördelade några veckor senare 7,5 miljoner kronor till fem svenska organisationer.

All information om våra projekt finns på vår webb, tex om de senaste beviljade Världens Barn-projekten här.

Vi gör skillnad genom allmänhetens engagemang

Att lära sig om globala frågor och engagera sig i något som gör skillnad för miljontals liv varje år är viktigt men också givande för många som vill vara del av ett globalt ansvarstagande.

Sedan 1939 har Radiohjälpen samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Läs mer och se filmen om hur vi arbetar på vår webbplats.

Filmen finns också att se här.

Publicerad 2021-10-05
Uppdaterad 2021-10-05

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter