Radiohjälpen bidrar med 2,2 miljoner till barn och unga som drabbas av Coronaisolering i Sverige

Publicerad 2020-03-31
Flicka som ritar

Stödlinje mot sexövergrepp, digitalt fritids för isolerade barn och digital parasport är tre nationella projekt som Radiohjälpen beslutat att stödja med mer än sammanlagt 2,2 miljoner kronor.

”Många barn och unga i riskgrupp isoleras på grund av pandemin,” säger Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen. ”Det är viktigt att snabbt kunna stödja denna viktiga verksamhet när barn är i riskzonen.”

Barn som tillhör riskgrupperna löper ökad risk för psykisk ohälsa och våld i hemmen när de inte längre kan gå till skolan. Ensamhet medför också ofta mer tid över till internet, och där finns risken att barn utsätts för kontaktförsök med bakomliggande syften kring sexuella övergrepp och kränkningar.

Ytterligare en isolerad grupp är personer med funktionsnedsättningar som tillhör riskgrupp. Radiohjälpen har därför, med medel från Kronprinsessan Victorias fond, beslutat att omgående stödja följande projekt med mer än 2,2 mkr:

• Digitalt fritids, i samarbete med Rädda Barnen, samt i samverkan med bla organisationen BRIS. Digitalt fritids består av främst tre komponenter; tillgång till psykosocialt stöd och möjligheten att larma vid psykisk ohälsa, en aktiv fritid och tillgång till kunskap och lärande. Projektet syftar till att samla det som redan görs och underlättar vardagen för barn som vistas mycket i hemmet pga av corona. Stöd från Radiohjälpen: 979, 050 kronor.

• Stödlinje för barn och unga upp till 18 år som erbjuder hjälp och rådgivning om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL, i samarbete med organisationen ECPAT. Stöd från Radiohjälpen: 556,212 kronor.

• Digital träning för personer med funktionsnedsättning i riskgrupp för corona, i samarbete med Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitte och med fokus på barn/unga. Stöd från Radiohjälpen: 694,800 kronor.

Stiftelsen Radiohjälpen är finansierad av gåvor från allmänheten. Ditt bidrag till Radiohjälpen behövs för att ge stöd till de som drabbas hårdast av coronaviruset i Sverige. Swisha till 90 1950 6 och märk din gåva ”Tillsammans”. Du kan också ringa 099-90 100 för att skänka 100 kronor. Tack för din gåva.

Publicerad 2020-03-31
Uppdaterad 2020-03-31

Aktuellt

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

För två år sedan inleddes Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Två dagar senare startade...

published-icon
2024-02-23
Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många...

Världens Barn
published-icon
2024-02-02
1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

Drygt 1,3 miljoner kr samlades in under Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än...

published-icon
2024-01-23
Läs fler nyheter