Idrott är mer än bara idrott - nu kan du rösta på Radiosportens Jerringpris

Publicerad 2023-11-23
Collage av Jerringkandidater
Foto: Bildbyrån och TT

Efter ett starkt sportår är det nu klart viilka som är nominerade till Radiosportens Jerringpris 2023. Nu är det upp till svenska folket att rösta på sin favorit.

Nu startar den andra röstningsomgången, med åtta kandidater. Att ringa och rösta kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev. trafikavgifter) och bidrar till Radiohjälpens insamling för att motverka psykisk ohälsa.

Första röstningsrundan avslutades den 19 december, och då försvann Isabelle Haak, Victor Lindgren, Sarah Sjöström och Ebba Årsjö.

Vem som slutligen får ta emot det prestigefyllda priset avgörs på Idrottsgalan som direktsänds i Sportextra i P4 och i SVT1 måndagen den 22 januari 2024.

DE NOMINERADE TILL RADIOSPORTENS JERRINGPRIS 2023 ÄR:

Ebba Anderson, skidor - 099-321 01

Guld-debutant. I Planica var det äntligen dags för VM-seger individuellt. Först vinst i skiathlon och därefter på 30 kilometer. Hon kompletterade medaljsamlingen med två VM-brons.

Armand Duplantis, friidrott - 099-321 02

Fortsatt överlägsen. Året inleddes och avslutades med nya världsrekord i stavhopp. Däremellan VM-guld i Budapest och vinst i alla Diamond League-tävlingar utom en.

Damlandslaget, fotboll - 099-321 03

Medaljprenumerant. Förväntningarna var inte lika stora som vanligt men efter ett starkt gruppspel besegrades både svåra USA och Japan i slutspelet. VM-bronset bärgades via vinst mot hemmanationen Australien.

Jonathan Hellvig/David Åhman, beachvolley - 099-321 04

Inte bara stilpoäng. Den för publiken nya succéduon tog hem EM-guldet i Wien med sitt revolutionerande spelsätt. I VM senare nådde paret hela vägen till final efter att slagit ut världsettorna från Norge.

Erik Karlsson, ishockey - 099-321 05

Europas bästa Karlsson. Ingen back från Europa hade tidigare producerat över 100 poäng i NHL under en säsong, och ingen annan back totalt sett på 31 år, innan Karlsson nu stannade på 101 poäng. Och detta i ett av NHL:s sämsta lag.

Sandra Näslund, skicross - 099-321 06

Totalt överlägsen. Nytt individuellt VM-guld och även samma ädla valör i tvålagstävlingen i Georgien. Dessutom helt överlägsen i världscupen där hon nu har 37 delsegrar totalt i karriären.

Daniel Ståhl, friidrott - 099-321 07

Monsterkastet. Fem gånger över 70 meter under säsongen, men bara silverplats i VM inför sista diskuskastet i Budapest. I det svåra läget kastade han längre än någon annan gjort tidigare i en VM-final och säkrade guldet.

Hanna Öberg, skidskytte - 099-321 08

Bäst när det gällde. I världscupen gick det knackigt under säsongen, men när det gällde som mest levererade Öberg. VM-guld i distansloppet och i masstarten. Ytterligare två medaljer gjorde henne till VM-drottning i tyska Oberhof.

Röstningen är öppen för telefonröster och på Radiosportens webb finns all information om hur du röstar via telefon, webb eller DUO-appen.

Om insamlingen Idrott är mer än bara idrott:

Var sjätte person i Sverige har nedsatt psykiskt välbefinnande. Var femte person har någon gång fått diagnosen depression. Forskning visar att fysisk aktivitet har en positiv effekt på människors mentala hälsa. Insamlingen stöttar aktiviteter som motverkar psykisk ohälsa genom fysisk aktivitet.

Här kan du stötta den digitala bössan för Idrott är mer än bara idrott.

Om Radiosportens Jerringpris:

Radiosportens Jerringpris delas ut en gång per år för årets bästa svenska idrottsprestation, företrädesvis sedd ur ett internationellt perspektiv. Priset kan erhållas av såväl individ som lag, av aktiv eller ledare och ett obegränsat antal gånger av samma vinnare. Radiosportens redaktion utser kandidaterna och vinnaren röstas fram av svenska folket. Radiosportens Jerringpris instiftades 1979 till minne av Sveriges Radio-medarbetaren Sven Jerring.

Tack för att du engagerar dig, tillsammans uppmärksammar och motverkar vi psykisk ohälsa genom idrotten.

Publicerad 2023-11-23
Uppdaterad 2023-12-20

Aktuellt

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Livräddande mat, stöd till jordbruk, behandling av undernäring och förebyggande insatser....

Musikhjälpen
published-icon
2024-06-05
Radiohjälpens anseende högst i mätning

Radiohjälpens anseende högst i mätning

För tredje året i rad toppar Radiohjälpen anseendeindex, i år med ett index om 66, på delad...

published-icon
2024-05-31
Läs fler nyheter