Människor på flykt

Publicerad 2019-11-30
bild 3
Foto: Unicef

Insamlingen är avslutad och med de gåvor som kom in kunde vi bevilja stöd till Unicef Sverige, som bland annat ser till att barn och familjer har tillgång till rent vatten, sjukvård och mat – där det behövs som mest. Tack till alla som bidrog!

Människor har flytt från nordöstra Syrien och behoven är enorma. Radiohjälpen uppmanar därför allmänheten till att engagera sig för att rädda liv och lindra nöd.

Den humanitära situationen för civilbefolkningen är akut i och med situationen i nordöstra Syrien. Flera hundra tusen människor uppskattas ha tvingats på flykt inom landet och till angränsande länder. UNICEF bedömer att en mycket stor del av dessa är barn. Människor i området har både dödats och skadats. Behoven är enorma och det råder bland annat brist på rent vatten, mat och skydd.

”Människor på flykt är sårbara och utsatta”, säger Kristina Henschen. Ofta har de lämnat sin bostad hastigt och saknar många ägodelar som identitetshandlingar, varma kläder och mediciner.

Radiohjälpens arbetar via svenska partnerorganisationer som har närvaro i området, dessa är bland annat Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF. Med anledning av säkerhetssituationen har vissa organisationer tvingats att tillfälligt evakuera, men försöker återuppta verksamheten så snart detta är möjligt och de bistår under tiden från annan ort. Radiohjälpen har även andra samarbetsparter med närvaro på andra platser i Syrien och i angränsande länder.

Fakta: • Enligt UNICEF har mer än 70,000 barn flytt. • Sedan nionde oktober har över 200 000 människor flytt nordöstra Syrien, enligt FNs organisation OCHA. • Radiohjälpen är Public Service insamlingsstiftelse och verkar där det behövs som mest. Förutom Radiohjälpens humanitära appeller har Radiohjälpen kampanjerna Musikhjälpen, Världens Barn, Kronprinsessan Victorias fond och insamling under Melodifestivalen.

Tack för din gåva!

Publicerad 2019-11-30
Uppdaterad 2020-02-04

Aktuellt

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Livräddande mat, stöd till jordbruk, behandling av undernäring och förebyggande insatser....

Musikhjälpen
published-icon
2024-06-05
Radiohjälpens anseende högst i mätning

Radiohjälpens anseende högst i mätning

För tredje året i rad toppar Radiohjälpen anseendeindex, i år med ett index om 66, på delad...

published-icon
2024-05-31
Läs fler nyheter