Över 31 miljoner kronor har samlats in till riskgrupper för pandemin i Sverige

Publicerad 2020-04-16
Tack till all personal
Foto: Ulrika Widmark

Radiohjälpens insamling för riskgrupper i pandemin i Sverige har hittills samlat in mer än 31 miljoner kronor. Den största delen av dessa inkom under och strax efter tv-sändningen ”En kväll tillsammans” på SVT1 och SVT Play.

Radiohjälpen har sedan 24 mars samlat in gåvor från allmänheten för att kunna stödja de personer som tillhör riskgrupperna och drabbas hårdast av corona-pandemin. Sedan insamlingens början har 31 034 963 kronor inkommit till Radiohjälpen. Under tv-sändningen ”En kväll tillsammans” lördagen 11 april inkom 15 638 498 kronor. Efter programmets slut fortsatte gåvor att strömma in, både från privatpersoner och företag, och sammanlagt beräknas 25,1 miljoner kronor att ha inkommit under eller i anslutning till tv-sändningen.

102 401 transaktioner genomfördes till kampanjen under perioden 10 -14 april. Under tv-sändningen "En kväll tillsammans" inkom 13 samtal från både privatpersoner och företag som skänkte mer än 50 000 kronor, till en sammanlagd summa om 725 000 kronor. En av de större överraskningarna var från TV4 som skänkte 605 467 kronor från telefonröstningen i programmet Stjärnornas Stjärna som sändes samma kväll.

En särskild nyinspelning har även gjorts av gruppen Kents sång "Sverige" med Molly Sandén, Victor Leksell och Joakim Berg, där alla intäkter oavkortat går till insamlingen.

Pengar fördelas till sökande föreningar

Radiohjälpen har hittills mottagit 51 ansökningar från sökande föreningar om mer än hundra miljoner kronor. Ett omfattande arbete görs nu för att prioritera vilka föreningar som kan tilldelas stöd. Inga bidrag ges direkt till enskilda privatpersoner.

Följande projekt har hittills erhållit stöd av Radiohjälpen:

Akut krishjälp. Genom Svenska Röda Korset ges stöd för: Krismottagning utanför sjukhus för att avlasta vården, i nuläget vid Östra Sjukhuset, Göteborg, och vid Universitetssjukhuset i Lund. Dialog förs med sjukhus i Stockholmsområdet, Region Skåne, Halmstad, Linköping, Uppsala och Umeå. Trygga mötesplatser i socioekonomiskt utsatta områden, Stockholm (Skärholmen), Göteborg (Tynnered, Angered) och Malmö (Rosengård, Lindängen, Seved). En stärkt motståndskraft i socio-ekonomiskt utsatta områden i samband med Covid-19 pandemin uppnås genom ökad tillgänglighet till hälso- och samhällsinformation och alternativa mötesformer för gemenskap och delaktighet. Läxhjälp online, i samarbete med Röda Korsets ungdomsförbund. Stödtelefon.

• Akut hjälp till hemlösa personer i risk för smitta och stöd till utsatta barn. Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner erhåller stöd för akut hjälp med tex hygienartiklar för samhällets mest utsatta människor som riskerar smitta och inte har hem att isolera sig i, samt akut stöd till isolerade barn/unga i särskild nöd.

Digitalt fritids för isolerade barn, organisationen Rädda Barnen. Digitalt fritids består av främst tre komponenter; tillgång till psykosocialt stöd och möjligheten att larma vid psykisk ohälsa, en aktiv fritid och tillgång till kunskap och lärande. Projektet syftar till att samla det som redan görs och underlättar vardagen för barn som vistas mycket i hemmet pga av corona. Projektet är ett samarbete med Generation PEP och BRIS.

Stödlinje för barn och unga upp till 18 år som erbjuder hjälp och rådgivning om sexuella kränkningar, hot och övergrepp, i samarbete med organisationen ECPAT.

Digital träning för personer med funktionsnedsättning i riskgrupp för corona, i samarbete med Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittee och med fokus på barn/unga.

Bryta isolering av äldre och yngre genom digitalisering av utarbetad läxhjälpsmodell som sker mellan isolerade äldre volontärer i riskgrupper och unga människor som lever segregerat i Angered och isolerat pga av corona. Genom Erikshjälpen.

Höja psykiska välmåendet genom musik utomhus på distans från gården, för isolerade äldre medmänniskor på äldreboenden, genom Studieförbundet Vuxenskolan Väst.

• Barns psykiska ohälsa på grund av Corona får stöd till organisationen Maskrosbarn som särskilt arbetar med barn som lever med missbrukande föräldrar eller blir utsatta för våld.

Samhällsinformation och akut hjälp. Information om corona och akut stöd till nyanlända och andra medmänniskor som har det särskilt svårt i riskgrupperna. Genom Svenska kyrkan (Skärholmen).

I flera av insatserna som riktas mot barn och unga har bidrag skett via den fond som Radiohjälpen administrerar och där Kronprinsessan Victoria är särskild beskyddare.

Så kan du bidra som privatperson: Swisha valfritt belopp till 90 1950 6. Märk din gåva tillsammans. Ring 099-90 100 så skänker du 100 kr via din telefonräkning. Starta egen insamling: https://insamling.radiohjalpen.se/

Så kan företag bidra: Gåvor tas emot till Pg 90 1950-6 eller Bg 901-9506. Har ni som företag möjlighet att hjälpa oss i insamlingen? Kontakta oss på radiohjalpen@svt.se Starta egen insamling: https://insamling.radiohjalpen.se/

"En kväll tillsammans" går att se på SVT Play: https://www.svtplay.se/video/26328442/en-kvall-tillsammans

Publicerad 2020-04-16
Uppdaterad 2020-04-16

Aktuellt

Radiohjälpen stödjer utbildnings- och läsfrämjande projekt i Palestina

Radiohjälpen stödjer utbildnings- och läsfrämjande projekt i Palestina

Radiohjälpens styrelse har fattat beslut att bevilja 2,9 miljoner kronor från insamlingen Världens...

Världens Barn
published-icon
2024-09-25
Världens Barn i SVT - här är artisterna

Världens Barn i SVT - här är artisterna

När Sverige kraftsamlar under årets Världens Barn-kampanj medverkar en hel rad artister....

Världens Barn
published-icon
2024-09-20
Möt Radiohjälpens internationella avdelning

Möt Radiohjälpens internationella avdelning

Stiftelsen Radiohjälpen har stärkt sin bemanning inom den internationella projektverksamheten och...

published-icon
2024-09-18
Läs fler nyheter