Idrottsgalan & Radiohjälpen startar insamling för psykisk hälsa

Publicerad 2020-12-11
Logotyp för insamlingen, med texten Idrott är mer än bara idrott

Psykisk ohälsa är en av våra största folksjukdomar. Var sjätte svensk har nedsatt psykiskt välbefinnande enligt Folkhälsomyndighetens senaste mätning 2018. Idrottande och fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa.

Var sjätte svensk har nedsatt psykiskt välbefinnande enligt Folkhälsomyndighetens senaste mätning 2018 (Folkhälsomyndigheten, Lägesrapport 2018, Psykisk hälsa och suicidprevention). Det finns en risk att covid-19 dessutom bidrar till ytterligare ökad psykisk ohälsa.

Idrottande och fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa och viss forskning visar till och med att fysisk aktivitet kan vara lika effektiv mot depression som läkemedel och terapi (Faskunger och Sjöblom, FoU-rapport 2017-1, Idrottens samhällsnytta).

Nu startar Idrottsgalan och Radiohjälpen insamling av medel till organisationer och aktiviteter i Sverige där idrott används för att motverka psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa har blivit något av en osynlig folksjukdom, och kan utgöra ett hinder för människors möjlighet att leva ett gott liv. Radiohjälpen vill bidra till ett engagemang som gör verklig skillnad genom en så positivt kraft som idrotten.

Läs mer om hur det går till att ansöka om medel från insamlingen här.

  • Idrotten har en viktig samhällsroll som förebild, inspiratör, och gränsöverskridande mötesplats. Det vill Idrottsgalan vara en del av och visa att idrott är mer än bara idrott säger Stephan Rimér, Idrottsgalan.

Insamlingen startar den 21 december i samband med att omröstningen på Radiosportens Jerringpris inleds. Radiosportens pris till årets bästa idrottsprestation - Jerringpriset - röstas fram av svenska folket. Priset är instiftat av sportredaktionen på Sveriges Radio och är uppkallat efter den svenske radiopionjären Sven Jerring.

  • Radiosportens Jerringpris är folkets pris och har alltid fått spegla publikens engagemang och kärlek till idrott. Därför tycker vi det känns extra roligt att det engagemanget nu även kan leda till något gott säger Markus Boger, redaktionschef Radiosporten

Allmänheten kan bidra till insamlingen genom att telefonrösta på Jerringpriset (samtalet kostar 9,90 kr/samtal, där 9,20 kr går till Radiohjälpen).

Det är också möjligt att skänka valfritt belopp till Radiohjälpens pg 90 1950-6 eller Swisha till 90 1950 6, märk betalningen ”Idrott”.

Insamlingen summeras i samband med att omröstningen på Jerringpriset avslutas under den direktsända Idrottsgalan.

Tack för ditt engagemang!

Publicerad 2020-12-11
Uppdaterad 2022-01-10

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter