Tre nya projekt i Ukraina får stöd av Radiohjälpen

Publicerad 2023-05-23
Två flickor leker med en katt
Tre nya Ukraina-beslut om stöd har fokus på barn i landet. På bilden leker skolbarn i staden Irpin med en katt. Skolan är del av ett tidigare projekt som Radiohjälpen stöttar tack vare allmänhetens gåvor. Foto: Kristina Henschen/ Radiohjälpen

12,8 miljoner kr har beviljats till projekt i Ukraina. Tack vare allmänhetens engagemang för Ukraina har flera nya beslut fattats. Stödet riktas främst till barns överlevnad inom landet.

Under året som gått har Radiohjälpens stöd till organisationer förbättrat livet för nästan sex miljoner människor i Ukraina. Det akuta stödet har omfattat livräddande insatser som exempelvis sjukvård, matpaket och rent vatten, men även psykosociala insatser med fokus på barn och kvinnors trygghet samt HBTQAI+-personer.

Tre nya projektbeslut har fattats under maj månad tack vare den särskilda Ukrainainsamlingen som bland annat skett via Melodifestivalen. Sedan den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina har Radiohjälpen samlat in ca 142 miljoner kr för civilbefolkningen i Ukraina. Radiohjälpens kampanj Världens Barn har även bidragit till flera projekt via Rädda Barnen, Plan International Sverige, UNICEF Sverige och Barnfonden.

Psykosocialt stöd och utbildning, 2,8 miljoner kr. Barn som tvingats fly sina hem till följd av kriget, antingen inom Ukraina eller till grannländer som Moldavien, har fått växa upp med stora utmaningar. Projektet arbetar därför med att erbjuda psykosocialt stöd, säkra platser och tillgång till utbildning till barn som är på flykt inom Ukraina eller tagit sig till Moldavien. Projektet väntas nå 2000 personer varav ca 1 500 är barn. Kampanjen Världens Barn har bidragit till finansieringen av projektet och resterande stöd är från Radiohjälpens Ukrainainsamling. Stödet sker genom organisationen Barnfonden.

Utbildning och vatten, 5 miljoner kr. Som konsekvens av kriget har vattensystem förstörts och därmed också åtkomst till rent och säkert dricksvatten. Många skolor, som inte bara är viktiga i utbildningssyfte utan också för att skapa säkra och barnvänliga platser, har därför tvingats stänga. Fem miljoner kronor har beviljats för att säkerställa tillgång till förskola och skola i fysisk miljö inom Ukraina genom att möta behovet av rent vatten tillsammans med myndigheter. Projektet väntas nå upp mot 7800 personer, varav ca 7000 är barn. Stödet sker genom organisationen Plan International Sverige, som tidigare erhållit tio miljoner kr för projekt i Ukraina, från Radiohjälpen.

Matleveranser och förnödenheter, 5 miljoner kr. Kriget i Ukraina påverkar hela befolkningen, och projektet fokuserar på de största behoven. Människor flyr och marknader stänger ner, samtidigt som människors försörjningsmöjligheter uteblir i konflikten. Därför kommer detta projekt att verka för att transportera mat, ekonomiskt stöd och andra förnödenheter (exempelvis filtar, generatorer, kläder, hygienartiklar) till de områden som inte har en fungerande marknad. Stödet sker via organisationen ADRA Sverige, som tidigare erhållit tio miljoner kr från Radiohjälpen för sitt arbete i Ukraina.

Här kan du läsa om alla Radiohjälpens projekt som beviljats stöd

Vill du vara med och bidra till insamlingen för civilbefolkningen i Ukraina - swisha till 9019506 och märk med "Ukraina".

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2023-05-23
Uppdaterad 2023-05-25

Aktuellt

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

För två år sedan inleddes Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Två dagar senare startade...

published-icon
2024-02-23
Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många...

Världens Barn
published-icon
2024-02-02
1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

Drygt 1,3 miljoner kr samlades in under Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än...

published-icon
2024-01-23
Läs fler nyheter