Melodifestivalen lindrar hungern i Jemen och Etiopien

Publicerad 2021-06-03
En flicka äter påse med plumpynut, en man ler och tittar på henne
Tack vare allmänhetens röstning med Radiohjälpens nummer i Melodifestivalen kan fyra projekt mot hunger göra skillnad i Jemen och Etiopien. Foto: Unicef

Världen står inför en hungersnöd av kolossala proportioner som följd av pandemin och FN varnar för en hungerpandemi. 270 miljoner människor väntas befinna sig i extrem hungerkris under året. Behov som ökar i spåren av pandemin.

Därför samlade Radiohjälpen under Melodifestivalens andra chans och final 2021 in medel som öronmärktes till humanitär verksamhet internationellt med fokus på att stoppa akut matotrygghet.

Tack vare alla som använde Radiohjälpens nummer när de röstade på sina favoriter under Melodifestivalens andra chans och final har fyra miljoner kronor till fyra projekt nu kunnat beviljas till projekt som arbetar för att rädda liv och lindra hungern i världen.

Radiohjälpens styrelse har beslutat att bevilja stöd från insamlingen vid Melodifestivalen 2021 till:

• SVENSKA RÖDA KORSET I JEMEN, 1 MILJON KRONOR Projektet arbetar för att förbättra den omedelbara tillgången till mat för människor i en region i Jemen där kritiska nivåer av matotrygghet råder. Bland annat kommer livsmedel i så kallade familjepaket att delas ut. Familjepaketen täcker grundläggande behov för ett hushåll på sju individer under en månad.

• UNICEF SVERIGE I JEMEN, 1 MILJON KRONOR Unicef arbetar i Jemen med fokus på barn och gravida samt ammande kvinnor för att minska den akuta undernäringen. Bland annat inrättas näringscenter på sjukhus, vårdpersonal utbildas och sjukhus samt mobila nutritions-team får tillgång till specialiserade högenergiprodukter, vågar, mediciner och kosttillskott.

• ACT SVENSKA KYRKAN I ETIOPIEN (TIGRAY-REGIONEN), 1 MILJON KRONOR Projektet arbetar för att stoppa den akuta hungern hos den konfliktdrabbade befolkningen i regionen. Detta görs bland annat genom utdelning av matpaket, men också genom att säkerställa att människor har tillgång till mat på sikt och kan förbereda sig inför kommande skördeperiod.

• PMU I ETIOPIEN (TIGRAY-REGIONEN), 1 MILJON KRONOR För att svara upp mot de stora behoven i regionen som följt i spåren av väpnad konflikt och oroligheter arbetar PMU för att tillhandahålla livsnödvändigt stöd till bland annat internflyktingar, det vill säga människor som försatts på flykt inom regionen, med bland annat nutritionsinsatser och matpaket.

Att Melodifestivalen mättar så många magar är fantastiskt, varmt tack till dig som valt Radiohjälpens telefonnummer i omröstningen.

Publicerad 2021-06-03
Uppdaterad 2022-01-13

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter