Så gör din gåva skillnad!

Publicerad 2024-03-22
Pressbild ÅR 2023 större
Nioårige skolpojken Jeudi på Madagaskar är ett av alla barn som får stöd genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Under året som gått har 189 miljoner kronor samlats in av Radiohjälpen, visar årsberättelsen 2023. Foto: Ernest Randriarimalala /WaterAid

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd och räddat liv för människor runt om i världen, men även gjort skillnad i Sverige. Radiohjälpen samlade in 189 miljoner kr och stöttade 46 projekt i 32 länder, och 84 projekt nationellt.

Det starka engagemanget från allmänheten har gjort att våra kampanjer Världens Barn och Musikhjälpen nått sina näst högsta resultat genom tiderna. Det är glädjande att människor gör skillnad i en allt svårare utveckling med krig och klimatkatastrofer runt om i världen.

Resultatet med 189 miljoner kr insamlat för 2023 kan sammanfattas med:

  • Fortsatt högt förtroende för Radiohjälpen. Enligt Sifo Kantars organisationsmätning fortsätter Radiohjälpen att toppa anseendeindex med 68 för hela mätningen 2023. Bland insamlings- och givandeindex placeras Radiohjälpen också starkt (62).

  • Världens Barn samlade in 104,6 miljoner, vilket är näst högst sedan kampanjen drog i gång 1997. Av dessa utgjorde 45,3 miljoner kr en gåva från Akelius Foundation. Gåvan kommer att gå till projekt som arbetar för att säkra barns rätt till utbildning. H.M. Drottningens födelsedagsinsamling om 5,3 miljoner kronor stödjer barns psykiska hälsa i Ukraina. Från insamlingen för Världens Barn beviljades projektmedel till 23 projekt som genomförs av 18 organisationer i 28 länder världen över. Sedan kampanjstarten har mer än 2 miljarder kronor samlats in för Världens Barn.

  • Musikhjälpen samlade in 61,6 miljoner kr, på temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”, vilket också är det näst högsta resultatet sedan starten för mer än 16 år sedan. Under 2023 beviljades stöd till totalt 12 projekt i 12 länder där barn drabbas av krig och konflikt, på MH-temat från året innan “För en tryggare barndom på flykt från krig".

  • Akutstöd för att rädda liv i Ukraina, Syrien/Turkiet och Gaza/Västbanken. Radiohjälpens humanitära insamlingar har fortsatt att generera engagemang, med både en fortsatt insamlingen för civilbefolkningen i Ukraina, liksom för överlevande vid jordbävningen i Turkiet och Syrien. Tre omfattande projekt med barnfokus i Gaza/Västbanken har stöttats akut i slutet av året, men har stött på stora utmaningar pga av begränsat humanitärt tillträde. Totalt har 13 projekt fått medel för katastrofinsatser om totalt 46,3 miljoner kr.

  • Kronprinsessan Victorias fond samt Radiohjälpsfonden fortsätter att göra skillnad för människor som lever med funktionsnedsättning i Sverige. Sammanlagt har 17,9 miljoner kr beviljats för 84 nationella projekt. Nästan 18 000 personer har nåtts nationellt. 4,5 miljoner kr samlades under året in till Kronprinsessan Victorias fond. Insamlingen via Radiosportens Jerringpris och Idrottsgalan stöttade två projekt med 1,3 miljoner kr.

Radiohjälpens administration och insamlingskostnad uppgick under året till sex procent, och i genomsnitt till 5,5 procent för de senaste tre åren (2021-2023).

Här kan du se och läsa Radiohjälpens årsberättelse

Fortsätt rädda liv och lindra nöd via Radiohjälpen genom att swisha valfritt belopp till 90 19 506, eller via bankgiro: 90 1950-6. Varmt tack för din gåva.

Publicerad 2024-03-22
Uppdaterad 2024-03-22

Aktuellt

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Livräddande mat, stöd till jordbruk, behandling av undernäring och förebyggande insatser....

Musikhjälpen
published-icon
2024-06-05
Radiohjälpens anseende högst i mätning

Radiohjälpens anseende högst i mätning

För tredje året i rad toppar Radiohjälpen anseendeindex, i år med ett index om 66, på delad...

published-icon
2024-05-31
Läs fler nyheter