Fredrik och Farah tar täten när hela landet kraftsamlar för att göra barndomar möjliga

Världens Barn
Publicerad 2023-08-29
Fredrik Önnevall och Farah Abadi
Fredrik Önnevall och Farah Abadi är programledare för galan Tillsammans för Världens Barn. Foto Urszula Striner

Engagemanget är ofantligt när frivilliga eldsjälar, lokala föreningar och organisationer från norr till söder går samman under höstens årliga kampanjvecka för Världens Barn, Radiohjälpens största insamling för att göra barndomar möjliga.

SVT:s olika programsatsningar under veckan leds av Fredrik Önnevall, Farah Abadi och Anna Lindman med Henrik Kruusval som hopp-in-programledare på distans, samt galans återkommande barnprogramledare Harriet Lindgren, Gabriella Westlund, Tereza Muvemba Lidström och Kerstin Lidén. Bakom galakulisserna rapporterar Adrian Alero Andersson om vad som sker.

"Jag önskar verkligen att det inte hade behövts en insamlingsgala för barn som far illa i världen. Men eftersom verkligheten ser ut som den gör känns det mycket bra att kunna vara med och dra mitt strå till stacken", säger Fredrik Önnevall och lägger till: "Det är väldigt hedrande att få ett sånt här uppdrag. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för många barn".

Hedrad och stolt är också Farah Abadi som kickar igång kampanjveckan genom ”Världens Barn – Startskottet” direkt från Slagthuset i Malmö den 29 september, och sen ihop med Fredrik leder galan Tillsammans för Världens Barn den 7 oktober.

"Alla barn är våra barn! Det är otroligt viktigt för mig att värna om barnen. Självklart måste vi uppmärksamma alla utsatta människors situation och värna om deras rättigheter, men framför allt om barnen som alltid drabbas värst, Jag hoppas på riktigt stort engagemang från hela Sverige", säger Farah Abadi.

Radiohjälpens insamling pågår året runt men kulminerar under en intensiv vecka i september-oktober. Efter Startskottet i SVT leder Farah Abadi Sveriges Radio-konserten ”Sjung med P4 för Världens Barn” söndag 1 oktober i P4. Under insamlingsveckan arrangeras aktiviteter och events över hela landet. Sveriges Radio bevakar många av händelserna i radioprogrammet ”P4 för Världens Barn” som leds av Christer Lundberg.

Lördag 7 oktober kulminerar insamlingen när SVT direktsänder den årliga insamlingsgalan ”Tillsammans för Världens Barn”. Programmet direktsänds från Stockholm och leds av Fredrik Önnevall och Farah Abadi. Ett pärlband av kända artister och gäster medverkar, och förutom nulägesuppdateringar om läget för barn i Ukraina följer vi med på reportage till Libanon, Madagaskar och Kenya.

Söndag 8 oktober leder Anna Lindman programmet ”Världens Barn – Summeringen” med gäster, artister och ytterligare fördjupning om barns situation i världen.

"Det är en mörk och orolig tid men det finns mycket kraft och hopp i att vi faktiskt kan samlas och göra skillnad för dem som har det svårast. Vi säger alltid att barnen är vår framtid. Tillsammans med Världens barn kan vi bidra till att barn också får en framtid, det är så oerhört stort", säger Anna Lindman.

Medverkande gäster och artister i samtliga program presenteras löpande under hösten.

Fakta

Världens Barn är Sveriges bredaste insamlingskampanj för barns rättigheter runt om i världen. Årets kampanj är den 26:e i ordningen. Stiftelsen Radiohjälpen har till uppgift att i samråd med Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion samordna programbolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Insamlingsarbetet runt om i landet organiseras av Riksinsamlingen för Världens Barn som samordnar ett stort antal svenska organisationer och volontärer över hela landet.

Här kan du läsa om projekten som beviljats 2023 från kampanjen Världens Barn: Beviljade projekt 2023

Starta ditt engagemang genom en egen digital insamling för Världens Barn.

Aktuella datum och sändningar

SVERIGES RADIO

Söndag 1 oktober: ”Sjung med P4 för Världens Barn” kl. 14:03-15:00 i P4 Programledare: Farah Abadi

Måndag-torsdag 2-5 oktober kl. 17:00-18:43 & fredag 6 oktober kl. 17:00-20:00, direktsändning i P4 och i och Sveriges Radio Play: ”P4 för Världens Barn”. Programledare: Christer Lundberg med bisittarna Rasmus Persson och Farah Abadi

SVERIGES TELEVISION

Fredag 29 september: ”Världens Barn – Startskottet”, kl.18:45-19:30 i SVT1 och på SVT Play. Sänds direkt från Slagthuset i Malmö, med publik. Programledare: Farah Abadi Reporter/programledare på distans: Henrik Kruusval

Lördag 7 oktober: TV-galan ”Tillsammans för Världens Barn”, kl 20:00-22:00 i SVT1 och på SVT Play Direktsändning från SVT i Stockholm, med publik. Programledare: Fredrik Önnevall och Farah Abadi, samt barnen Harriet Lindgren, Gabriella Westlund, Tereza Muvemba Lidström och Kerstin Lidén. Bakom kulisserna: Adrian Alero Andersson Reporter/programledare på distans: Henrik Kruusval

Söndag 8 oktober: ”Världens Barn – Summeringen”, kl 18:15-19:00 i SVT1 och på SVT Play. Direkt från SVT i Stockholm. Programledare: Anna Lindman

Läs mer om Världens Barn
Publicerad 2023-08-29
Uppdaterad 2023-08-31

Aktuellt

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen har mottagit Adam Smith Award 2024. Priset delas ut av brittiska Treasury Today Group...

published-icon
2024-07-08
Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Som internationellt ansvarig projekthandläggare hos oss ska du vara intresserad av en bred tjänst,...

published-icon
2024-07-01
Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Läs fler nyheter