Kampanjen Världens Barn uppmärksammar 25 år för barns rätt

Världens Barn
Publicerad 2022-09-19
Rhj Världens Barn
Världens Barn i 25 år. En av de som deltar i Världens Barns projekt är Anisha, 15 år och bor i Kalinchowk, ett litet samhälle som ligger utanför Nepals huvudstad Katmandu. Foto: Mani Karmacharya /Wateraid.

I ett kvarts sekel har Världens Barn stått upp för barns rättigheter. Runt om i Sverige engagerar insamlingskampanjen frivilliga på gator och torg. Samtidigt backar den mänskliga utvecklingen i världen.

Det är extra viktigt att fortsätta arbeta tillsammans. Vi är stolta över vad vi uppnått under dessa 25 år, ett stort tack till alla som håller i och fortsätter arbeta för världens alla barn.

Sedan 1997 har Världens Barn arbetat för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Samtidigt ser möjligheterna för barn allt sämre ut. År av covidpandemi, Rysslands invasion av Ukraina, allt fler utdragna krig och konflikter, extremväder och växande ojämlikhet, är några av de faktorer som bidrar till att mänsklig utveckling backar i världen.

På många områden råder det en kris för barns rättigheter, vilket begränsar deras möjlighet till skola, hälsa och trygghet, som exempelvis:

• Barnarbete ökar i världen och särskilt bland barn mellan 5 och 11 år.

• Människor på flykt är fler än någonsin, sedan mätningarna startade. Mer än en tredjedel uppskattas vara barn.

• Allt fler barn går och lägger sig med tomma magar. Hungern ökar och mer än vart femte barn i världen bedöms vara drabbat av undernäring.

Världens Barn har under 25 år samlat in 1,85 miljarder kronor som bidragit till att miljontals barn i världens fattigaste länder fått möjlighet till utbildning, bättre hälsa och trygghet. Genom detta har barn en stärkt möjlighet att skapa sig en framtid.

Radiohjälpen har tillsammans med 14 civilsamhällesorganisationer och tiotusentals engagerade utgjort kärnan i insamlingskampanjen, vilken organiseras av en särskild riksinsamling. Genom Världens Barn belyser Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion barns rättigheter, annat genom flera radio- och tv-sändningar som tv-galan ”Tillsammans för Världens Barn” samt utbildningsmaterial för skolor.

Genom att swisha till 9019506 och märka din gåva Världens Barn är du med och gör skillnad för barn runt om i världen. Tack för din gåva!

Vill du tarta en digital insamlingsbössa kan du göra det här.

Vill du engagera dig genom Riksinsamlingen kan du göra det här.

Läs mer om Världens Barn
Publicerad 2022-09-19
Uppdaterad 2022-09-19

Aktuellt

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

Allmänhetens bidrag gör skillnad i Ukraina

För två år sedan inleddes Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Två dagar senare startade...

published-icon
2024-02-23
Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Insamling för Världens Barn under Melodifestivalen

Lidande bland barn i världen ökar. Allt fler barn hungrar, barn tvingas från sina hem och många...

Världens Barn
published-icon
2024-02-02
1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

1,3 miljoner kr till insamlingen för psykisk hälsa

Drygt 1,3 miljoner kr samlades in under Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än...

published-icon
2024-01-23
Läs fler nyheter