46,6 miljoner kr insamlat till Världens Barn - hittills

Världens Barn
Publicerad 2022-10-10
Slutbild programledare VB 2022
Alla programledarna för galan Tillsammans för Världens Barn. Foto: Roberth Björk

Med 46,6 miljoner kronor insamlade manifesterar Världens Barn det starka engagemanget för barns rättigheter. Det visar summeringen av Sveriges bredaste barnrättskampanj under söndagskvällen i SVT. Det är glädjande att vi är så många som kämpar tillsammans och gör skillnad för barns rättigheter.

I 25 år har kampanjen Världens Barn stått upp för barns rättigheter internationellt. Runt om i Sverige engagerar insamlingskampanjen frivilliga på gator och torg. Samtidigt backar den mänskliga utvecklingen i världen, med bland annat rekordmånga människor på flykt och en ökande hunger som drivs på av både klimatförändringar, krig och en växande ojämlikhet. Sammanlagt har 46 615 627 kr samlats in i år - hittills. Insamlingen fortsätter året ut.

Sveriges Radios P4 har genom en särskild radiotturné i Sverige under veckan speglat det stora engagemanget för Världens Barn, ihop med Farah Abadi och Magnus Uggla. Här finns P4:s information om Världens Barn-aktiviteter.

I SVT leddes tv-galan Tillsammans för Världens barn av Kodjo Akolor, Arantxa Alvarez, Pernilla Månsson Colt och David Sundin och de fem barnen Emmanuel, Gabriella, Tereza, Kerstin och Harriet. Efter galan låg insamlingen på 37,8 miljoner kronor, sedan dess har insamlingen stigit och ligger nu på 46,6 miljoner kr. Utöver tv-galan sände SVT även ett startprogram och ett summeringsprogram.

Över hela landet har organisationer och tiotusentals volontärer engagerat sig kring insamlingen via Riksinsamlingen där 14 svenska civilsamhällesorganisationer samverkar. Genom Radiohjälpens kampanj Världens Barn belyser årligen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion barns rättigheter, annat genom flera radio- och tv-sändningar som tv-galan ”Tillsammans för Världens Barn” samt utbildningsmaterial för skolor.

Senare under hösten blir det klart hur det gått runt om i landet, inkluderat de sk kommun- och länskamperna, och förhoppningsvis kan insamlingen ha ökat ännu mer tills dess.

Insamlade medel fördelas av Radiohjälpen till Världens Barn-projekt genom sökande svenska partnerorganisationer. Så här fördelades projektmedel efter insamlingen 2021.

Kampanjen Världens Barn är Radiohjälpens bredaste barnrättsinsamling och har fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet internationellt. Kampanjen pågår till slutet av året då kampanjen sammanfattas i tv-programmet ”Världens Barn – återblicken”.

Resultat i Landskapskampen (det landskap som samlat in mest per invånare):

  1. Härjedalen
  2. Gotland
  3. Jämtland

Vill du bidra till Världens Barn? Swisha till 90 1950 6 och märk betalningen ”barn”.

Tack för din gåva!

Läs mer om Världens Barn
Publicerad 2022-10-10
Uppdaterad 2022-10-11

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter