Allt fler barn i kris när årets Världens Barn drar igång

Världens Barn
Publicerad 2021-09-07
Sex barn gör handhjärtan
Barns möjligheter försämras under pandemin på många områden. Världens Barn vill ändra på det, och du kan vara med. Foto: Jesper Anhede

Den årliga kampanjen för Världens Barn - Radiohjälpen största insamling, är igång. Samtidigt befinner sig allt fler av världens barn i kris, där barn berövas möjligheter till skola, hälsa och trygghet.

Vi måste göra mer för att säkerställa barns rättigheter och möjligheter när dessa utvecklas negativt på så många plan. Barn ska inte behöva lida eller gå hungriga. Barn ska känna trygghet, glädje och framtidstro.

Sveriges viktigaste och största barnrättsinsamling är igång: kampanjen för Världens Barn. Runt om i landet samlar, folkbildar och engagerar sig volontärer och organisationer för barns rättigheter. Från norr till söder pågår aktiviteter för att stärka barns rättigheter, det kan till exempel vara genom scouter, skolor, kyrkor eller idrottsföreningar. Insamlingskampanjen Världens Barns fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet blir allt viktigare när barn på många områden får det sämre. Pandemin har resulterat i omfattande negativa konsekvenser för barn runt om i världen. FN rapporterar att årtionden av positiv utveckling går i fel riktning.

Hälsa

Hungern ökar i världen och var tredje människa lider av hunger, enligt FN-organet WFP. Undernäringen medför att barns tillväxt hämmas, var femte barn bedöms vara drabbat. Barn dör varje dag av sjukdomar som går att förebygga. Många barn uppges lida av psykisk ohälsa. Tillgången på vaccin mot covid-19 är ojämlik över världen.

Skola

Miljontals barn uppskattas inte kunnat gå i skolan under långa tider det senaste året. Mer än en miljard barns skolgång tros ha påverkats av pandemin. Många barn tvingas istället in i exploatering, som barnarbete, människohandel eller tvångsäktenskap

Trygghet

Många barn har mist anhöriga under pandemin. Antalet barn som lever i fattigdom har även ökat, enligt FN. Detta innebär att de inte har tillgång till grundläggande förutsättningar för att kunna ta del av rätten till utbildning, sjukvård, tak över huvudet, näringsriktig mat, sanitet eller rent vatten. Samtidigt rapporterats våldet öka i många hem.

FN rapporterar också att miljontals barn berövas sin barndom av vuxnas konflikter och att många barn utsätts för sexualiserat våld och andra övergrepp i samband med krig. Klimatförändringar påverkar även barns vardag negativt med bland annat svår torka som slår ut skördar och boskap och driver människor på flykt

Insamlingskampanjen Världens Barn samlade förra året in 75,9 miljoner kronor från allmänheten. Dessa medel har fördelats till 22 internationella projekt. Av dessa har åtta projekt ett huvudsakligt fokus på hälsa, nio på utbildning, och fem på trygghet och skydd. Många projekt har dock mer än ett fokusområde. På grund av pandemin har alla Världens-Barn-projekt behövt ställa om verksamheten och säkerställt att målgruppen nås trots svårigheterna.

Detta är TV-sändningarna under Världens Barn:

Fredag 24 sept 18:45-19:30 SVT1 STARTSKOTTET - VÄRLDENS BARN Startskottet för årets uppdrag

Fredag 1 okt 20:00-22:00 SVT1 DIREKTSÄND TV-GALA Tillsammans för Världens Barn

Söndag 3 okt 18:15-19:00 SVT1 SUMMERINGEN VÄRLDENS BARN Summering av Världens Barn

Missa inte Sveriges Radios P4-sändningar för Världens Barn som börjar den 26 september.

Så bidrar du till Världens Barn:

Du kan starta en [egen digital insamlingsbössa].(https://bossan.varldensbarn.se/insamlingar "Digital bössa VB")

Du kan också swisha till 90 19506 och märka din gåva "Världens Barn".

Tack!

Läs mer om Världens Barn
Publicerad 2021-09-07
Uppdaterad 2021-09-07

Aktuellt

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Musikhjälpens projekt lindrar hungern i världen

Livräddande mat, stöd till jordbruk, behandling av undernäring och förebyggande insatser....

Musikhjälpen
published-icon
2024-06-05
Radiohjälpens anseende högst i mätning

Radiohjälpens anseende högst i mätning

För tredje året i rad toppar Radiohjälpen anseendeindex, i år med ett index om 66, på delad...

published-icon
2024-05-31
Läs fler nyheter