60,7 miljoner kronor till Världens Barn!

Världens Barn
Publicerad 2020-10-13
Bild på tre glada barn och texten Tack, tillsammans har vi samlat in 60,7 miljoner kronor till Världens Barn. Tack för att du är med, för att du ställer om och inte in.

Med 60,7 miljoner insamlade kronor har Världens Barn engagerat människor runt om i landet. Det är Sveriges största och bredaste insamling för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet- i en tid när det behövs som mest.

Under flera veckor har Världens Barn-kampanjen pågått över hela Sverige med fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Sammanlagt har 60 792 548 miljoner kr samlats in hittills.

Sveriges Radios P4 kanaler har engagerat sig för Världens Barn. P4-lyssnarna samlade in 5 256 919 kr till Världens Barn. All information om P4:s Världens Barn-aktiviteter under veckorna som gått finns här.

I SVT leddes tv-galan ”Tillsammans för Världens barn” av Lina Hedlund, Tobbe Blom, Rickard Söderberg, Tara Moshizi, Yvette Hermundstad och barnen Sigrid och Leon. Utöver tv-galan sände SVT även ett startprogram och ett summeringsprogram. Missade du galan så finns den att se här.

Över hela landet har organisationer och tiotusentals volontärer engagerat sig genom olika corona-säkrade insamlingsaktiviteter via Riksinsamlingen. Det är i år Arjeplog som hamnar i topp av kommunerna, tvåa blev Sorsele och på tredje plats kom Öckerö. Årets mest generösa storstad blev Uddevalla, följt av Örnsköldsvik och Jönköping. Länskampen vanns av Gotland och årets raket blev Vansbro, som ökade insamlingen med mer än tvåhundra procent!

Vill du se hela listan över hur insamlingen gick i landet, så finns den här:

Så här gick det runt om i landet

Insamlade medel kommer att fördelas av Radiohjälpen till Världens Barn-projekt genom sökande svenska partnerorganisationer. Kampanjen Världens Barn är Radiohjälpens största insamling och har fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet, tre områden där corona-pandemin slår hårt runt om i världen. Trots att viruset inte infekterar de flesta barn svårt, är lidande omfattande i pandemins spår. Kampanjen pågår till slutet av året då kampanjen sammanfattas i tv-programmet ”Världens Barn – återblicken”.

Fakta:

• Skolgång uteblir. I en andra pandemivåg stänger åter många länder ned och de flesta barns skolgång påverkas. Redan har de flesta av världens barn inte kunnat gå i skolan som vanligt under det gångna året. Många riskerar att aldrig komma tillbaka till skolbänken på grund av tex fattigdom, barnarbete eller barnäktenskap.

• Barns hälsa riskeras. Många vaccinationskampanjer har pausats pga pandemin. Miljontals barn riskerar tex att inte få mässlingsvaccin i år, eftersom länder ställt in eller minskat sina vaccinationsprogram under pandemin. 1,2 miljoner barn kan komma att dö ytterligare, pga pandemins konsekvenser.

• Fler barn hungrar. Hungern ökar när fattigdomen ökar och matdistributionen inte fungerar som tidigare. Under förra veckan tilldelades FNs livsmedelsprogram WFP Nobels fredspris för sitt arbete mot den ökande hungern i världen. Även våldet i hemmen rapporteras öka på grund av pandemin.

Vill du bidra till Världens Barn?

Swisha till 90 1950 6 och märk betalningen ”barn”.

Tack för din gåva!

Läs mer om Världens Barn
Publicerad 2020-10-13
Uppdaterad 2020-10-13

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter