Gatans Lag gör skillnad tack vare Idrottsgalans insamling

Radiohjälpsfonden
Publicerad 2022-01-10
Kvinnliga spelare i Gatans lag på gruppbild
Gatans Lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Foto: Radiohjälpen/ Anne Suni

Föreningen Gatans Lag är en av de föreningar som gör skillnad för psykiskt välmående, tack vare allmänhetens stöd till Radiohjälpen och insamlingen i samband med Idrottsgalan. I en ny film berättar deltagare hur verksamheten varit livsavgörande.

"Det är inte säkert att jag levt idag, om jag inte hittat till Gatans Lag", säger Felizia, som idag är tränare och medverkar i filmen som sänds i SVT under veckan inför Idrottsgalan.

Den kortfilm som skildrar verksamheten inom föreningen Gatans Lag sänds under veckan i SVT och i SVT Play, och är producerad av Leroy Media. Första sändningen är den 10/1 kl 19:25 i SVT2 och filmen kommer sändas flera gånger under veckan. Den finns även att se här.

Gatans Lag FF är en förening som vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Visionen är att genom träning och gemenskap skapa motivation och kraft hos deltagarna att själva förändra sin livssituation.

"Genom Idrottsgalans och Radiohjälpens stöd till Gatans lags damlag möjliggörs föreningsliv med träning och ett socialt sammanhang för utsatta kvinnor och ickebinära som annars tenderar att stängas ute från samhället", säger Viveka Holmberg, verksamhetsansvarig Stockholm, Gatans Lag FF.

"Vi är otroligt tacksamma och glada att kunna göra skillnad för kvinnor och även till viss del deras barn genom idrott och gemenskap".

I år kommer insamlingen tillbaka i ett fortsatt samarbete mellan Idrottsgalan och Radiohjälpen och aktiveras när omröstningen för Radiosportens Jerringpris öppnar.

Psykisk ohälsa haft en alltmer framträdande roll i debatten det senaste året och även om idrott och rörelse anses ha en positiv effekt på den psykiska hälsan så har även problem inom framförallt elitidrotten rönt stor uppmärksamhet det gångna året.

Idrott och rörelse har stor potential att bidra ytterligare till det allmänna välbefinnandet samtidigt som aktiva och tränare behöver ökad kunskap om psykisk ohälsa. Förra årets insamling blev en viktig möjlighet för att fånga upp det stora engagemanget och genom idrotten göra skillnad för den psykiska hälsan.

"Idrott är mer än bara idrott – det ser vi varje dag i vårt arbete med Idrottsgalan. Med insamlingen vill vi vara med och bidra till att idrottens positiva kraft används till att påverka vår hälsa positivt och motverka psykisk ohälsa", säger Stephan Rimér, Idrottsgalan

Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till projekt i Sverige som ger människor tillgång till idrott och fysisk aktivitet anpassat för att motverka, förebygga och påskynda rehabilitering av psykisk ohälsa. Det kommer även vara möjligt att söka stöd till projekt som kan hjälpa idrottare, tränare och ledare med att motverka psykisk ohälsa.

Ansökan sker via Radiohjälpens webbplats, och har deadline den 1 mars 2022. Mer information gällande ansökan finns här.

Om Idrott är mer än bara idrott

insamlingen ”Idrott är mer än bara idrott” är ett samlingsbegrepp och ett insamlingsevent som ger möjligheter att utveckla idrottens positiva inverkan på samhället och individen. Insamlingen pågår fram till Idrottsgalan den 17:e januari 2022, kl 20.

Idrott är mer än bara idrott är ett samarbete mellan Idrottsgalan och Radiohjälpen.

Så bidrar du till Idrott är mer än bara idrott 2022

Stöd vår digitala insamlingsbössa. Starta en egen digital insamling.

Det går också att swisha valfritt belopp till 9019506, märk din gåva ”idrott”. Du bidrar också till insamlingen genom att telefonrösta på Radiosportens Jerringpris. Samtalet kostar 9,90 kr.

Mer information om kandidaterna och röstning finns här.

Så fördelades stödet 2021

Radiohjälpens insamling vid Idrottsgalan 2021 gav goda resultat. Radiohjälpens styrelse beslutade att bevilja stöd från insamlingen Idrott är mer än bara idrott till tre organisationers arbete i Sverige:

• LOCKER ROOM TALK, ca 500 000 kronor Förebyggandet av traditionella maskulinitetsnormer förbättrar den psykiska hälsan bland unga män, ger en trygg miljö, ökad acceptans och motverkar en förvrängd kvinnosyn. Arbetet sker på fotbollsklubbar i killarnas omklädningsrum och för tränare.

• GATANS LAG FF, ca 1,3 miljoner Erbjuder en livsstilsförändring genom fotboll för socialt utsatta kvinnor som lever i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet i Stockholm och Göteborg.

• FUTEBOL DÁ FORÇA SVERIGE, ca 600 000 kronor Stärker tjejer i hela landet genom fotbollsträning och stödsamtal.

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och är en omfattande utmaning i dagens samhälle. Många faktorer har betydelse för hälsan och arbetsförmågan. På individnivå visar forskning att en hälsosam livsstil ökar möjligheten att klara psykiska påfrestningar. 2 Idrottande och fysisk aktivitet har bevisad positiv effekt på människors mentala hälsa och forskning visar till och med att fysisk aktivitet kan vara lika effektiv mot depression som läkemedel och terapi1 Samtidigt har välkända idrottare öppnat upp och berättat om de problem med psykisk ohälsa som finns inom idrotten och studier visa att 30 % svenska elitidrottare har upplevt psykisk ohälsa under karriären3.

Idrottsgalan

Idrottsgalan hyllar våra idrottshjältar och svensk idrotts framgångar. Galan direktsänds 17 januari 2022 kl 20.00 i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio. Idrottsgalan produceras av Leroy Media.

Källor: 1 Faskunger och Sjöblom, FoU-rapport 2017-1, Idrottens samhällsnytta 2 Socialförsäkringsrapport 2020:8 3 Elitens osynliga ohälsa 2016, Idrottsforskning.se

Läs mer om Radiohjälpsfonden
Publicerad 2022-01-10
Uppdaterad 2022-02-02

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter