Rösta med Radiohjälpen i Melodifestivalen

Radiohjälpsfonden
Publicerad 2022-02-04
bf0ecd52-7018-4927-ae7d-f2d48ea7dba6
Oscar Zia och Farah Abadi är programledare i Melodifestivalen och har gjort årets appeller för Radiohjälpen. Foto: SVT/Henrik Hasselbom

I mer än tjugo års tid har allmänheten kunnat rösta med Radiohjälpens nummer i Melodifestivalen. Totalt har mer än 187 miljoner kronor tack vare detta stöttat projekt som förändrar liv och lindrar nöd, både i Sverige och internationellt.

I årets appeller uppmanar Oscar Zia och Farah Abadi tittarna att välja Radiohjälpens nummer vid omröstningen. ”Appellerna är gjorda med glimten i ögat, trots att budskapet är allvarligt. Tack för att du gör skillnad för en bättre värld genom att rösta med Radiohjälpens nummer i Melodifestivalen”, säger Kristina Henschen som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

De korta inslagen,så kallade appeller, med Oscar Zia och Farah Abadi sänds innan varje deltävling, semifinal och final inför Melodifestivalen i SVT och ligger även i digitala kanaler. Här kan du se den första appellen. De är producerade av Allan Förberg och inför varje sändning kommer en ny appell att visas.

När du röstar på ditt favoritbidrag i Melodifestivalen med Radiohjälpens telefonnummer bidrar du till Radiohjälpens viktiga arbete. Under 2021 erhöll 65 projekt i Sverige stöd tack vare Melodifestivalen. Ett av dessa är Funkisfestivalen, som är Sveriges största melodifestival för människor med funktionsnedsättning. Radiohjälpens återkopplande film om Funkisfestivalen: Jag satsar allt, finns att se här.

Internationellt fick även följande projekt stöd genom de medel som inkom via Melodifestivalen 2021, projekt som syftade till att lindra hunger:

UNICEF SVERIGE I JEMEN, 1 MILJON KRONOR Unicef arbetar i Jemen med fokus på barn och gravida samt ammande kvinnor för att minska den akuta undernäringen. Bland annat inrättas näringscenter på sjukhus, vårdpersonal utbildas och sjukhus samt mobila nutritions-team får tillgång till specialiserade högenergiprodukter, vågar, mediciner och kosttillskott.

ACT SVENSKA KYRKAN I ETIOPIEN, 1 MILJON KRONOR Projektet arbetar för att stoppa den akuta hungern hos den konfliktdrabbade befolkningen i regionen. Detta görs bland annat genom utdelning av matpaket, men också genom att säkerställa att människor har tillgång till mat på sikt och kan förbereda sig inför kommande skördeperiod.

Organisationen PMU I ETIOPIEN, 1 MILJON KRONOR För att svara upp mot de stora behoven i regionen som följt i spåren av väpnad konflikt och oroligheter arbetar PMU för att tillhandahålla livsnödvändigt stöd till bland annat internflyktingar, det vill säga människor som försatts på flykt inom regionen, med bland annat nutritionsinsatser och matpaket.

Ett stort tack till alla er som gör skillnad genom Radiohjälpen.

Läs mer om Radiohjälpsfonden
Publicerad 2022-02-04
Uppdaterad 2022-02-04

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter