Musikhjälpen 2023: Ingen ska behöva dö av hunger

Musikhjälpen
Publicerad 2023-10-10
Matkö, barn med tomt matkärl i närbild.
Foto: PreciousPhotos/Shutterstock.com

Den 11-17 december sänds Musikhjälpen från Stortorget i Växjö. Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Just nu pågår den värsta hungerkrisen i modern tid – fler än 700 miljoner människor är drabbade och över 40 miljoner lever på gränsen till svält.

Att ha tillgång till mat är en mänsklig rättighet, men trots att det går att förse jordens befolkning med tillräckligt mycket mat dör människor runtom i världen varje dag. Till exempel så beror nära hälften av alla dödsfall bland barn under fem år på undernäring.

Världen hungrar mer än någonsin, i modern tid. Hungern orsakar ett omänskligt lidande och död, och särskilt hårt drabbas barnen. En dödlig kombination av faktorer har fått hungern att öka de senaste åren. Förutom konflikter och extremväder till följd av klimatförändringarna, så har den fullskaliga invasionen av Ukraina satt matförsörjningen för miljontals människor i gungning, i och med att landets spannmålsexport försvårats.

Bidrag till Musikhjälpen 2023 kommer att gå till att förbättra livssituationen för människor som drabbas. Det handlar dels om akuta insatser för att rädda liv – som matpaket, näringsbehandlingar, rent vatten och sanitet – men bidrag kan även gå till att stötta långsiktig förändring. En ökad motståndskraft måste också till så att klimatförändringarnas effekter dämpas, till exempel inom jordbruket.

Här kan du läsa mer om Musikhjälpens tema och vad insamlade medel kan gå till.

Utbildningsmaterial från UR

För att underlätta för lärare att redan under hösten ta upp årets tema i sin undervisning har UR i samarbete med Musikhjälpen tagit fram en lärarhandledning. Den innefattar bakgrundsfakta, diskussionsövningar och instuderingsuppgifter.

Lärarhandledning Musikhjälpen 2023

Om Musikhjälpen

En decembervecka om året engagerar Musikhjälpen hela Sverige i kampen mot en mänsklig katastrof. Tre kända programledare blir inlåsta i en glasbur på ett torg för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Sveriges bästa artister, kända profiler och engagerade personer går ihop för att sprida kunskap, samla in pengar och stötta människor som kämpar för rätten till ett värdigt liv.

Musikhjälpen görs av P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen sedan 2008. 2022 var temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Tina Mehrafzoon, Oscar Zia och Klas Eriksson programledde när publiken startade 850 000 engagemang och samlade in över 54 miljoner kronor.

Redan nu går det att starta en egen digital insamlingsbössa.

Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2 och SVT24.

Läs mer om Musikhjälpen
Publicerad 2023-10-10
Uppdaterad 2023-10-10

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter