Sex är inte ett vapen: Musikhjälpen-projekt får stöd

Musikhjälpen
Publicerad 2020-06-03
I ett rum sitter två män och en kvinna på varsin stol, isärdragna gardiner i förgrunden.
På en klinik för överlevare av sexuellt våld i Demokratiska Republiken Kongo sker psykologiskt stödsamtal. Kliniken får stöd av Musikhjälpens insamling genom Läkare utan Gränser. Foto: Quentin Bruno/Brassage Photographique

Musikhjälpens tema "Sex är inte ett vapen" är mer aktuellt än någonsin under corona-pandemin. Det sexualiserade våldet rapporteras tyvärr ha ökat, samtidigt som hjälparbetet är mer utmanande än någonsin. Radiohjälpen rullar nu ut de första projektstöden.

Musikhjälpen slog engagemangsrekord under insamlingen i december 2019, med 642 309 engagemang. 51,4 miljoner kronor samlades in. Radiohjälpens styrelse har nu fattat beslut om stöd till flera projekt, trots att utmaningarna är stora med anledning av corona-pandemin. Många samhällen har stängt ned runt om i världen, sk "lock-downs". Det gör att även många organisationer har fått svårt att arbeta. Samtidigt finns det rapporter om att det könsbaserade våldet ökar runt om i världen, enligt FN.

Tyvärr följer utvecklingen under pandemin ett gammalt mönster där det sexuella våldet ökar i samband med kriser och konflikter. Sexuellt våld förekommer under och efter krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts och många gånger lämnas överlevare med livslånga skador, trauman och stigman - medan många förövare går ostraffade. Våldet tar sig många uttryck. Det finns bakom stängda dörrar i hemmet, i den smala gränden på väg till skolan, på öppen gata, som vapen i krig eller i osäkra utrymmen i flyktingläger.

För oss som arbetar med och engagerar oss i Musikhjälpen är det en självklarhet att sexuellt våld i krig inte ska få finnas. Därför gick Radiohjälpen ihop med P3, SVT och svenska folket under en vecka i december för att på olika vis engagera, samla in pengar och bidra till förändring. Alla projekt gör skillnad för överlevare i elva länder världen över - tack vare ert engagemang.

De flesta organisationer har behövt anpassa sig efter rådande pandemi och de svårigheter som de möter runt om i världen som följd av restiktioner. Till exempel har ibland vissa aktiviteter behövt planeras om för att, trots utegångsförbud, kunna nå överlevare som nu i många fall är hemma med sina förövare. Men det alla organisationer och projekt har gemensamt är att de arbetar hårt för att ändå nå ut och kunna genomföra sitt viktiga och livräddande arbete - något som vi är stolta att vara en del av.

Läs mer om de elva projekt som fått del av de insamlade medlen här: Beviljade projekt från Musikhjälpen 2019

Vill du stödja Musikhjälpen 2020? Det går redan nu att starta en insamlingsbössa på https://bossan.musikhjalpen.se/ Du kan också swisha till 9019506 och märka din gåva "MH20".

Vi återkommer om stad och tema för 2020 års Musikhjälpen och efter sommaren sänds programmet Musikhjälpen 2019 - Återblicken.

TACK FÖR DITT ENGAGEMANG!

Läs mer om Musikhjälpen
Publicerad 2020-06-03
Uppdaterad 2020-09-29

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter