Musikhjälpen 2020: Ingen människa ska lämnas utan vård

Musikhjälpen
Publicerad 2020-10-08
En kvinna med lång ljusblå rock och hårskydd bär på ett litet barn inlindat i filtar.
Rachel Kahindo i Kongo, själv ebolaöverlevare, vårdar ebolasmittade barn. Foto: Baz Ratner / TT / Reuters

Den 14-20 december sänds Musikhjälpen från Gamla torget i Norrköping. I år är temat ”Ingen människa ska lämnas utan vård”. Trots framstegen som gjorts de senaste decennierna saknar minst halva jordens befolkning tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård.

Närmaste vårdcentral kan ligga många mil bort på osäkra vägar, en enda sjuksköterska eller barnmorska ska ibland räcka till åt uppemot tusen personer, höga vårdkostnader driver människor in i fattigdom eller tvingar dem att prioritera bort sin egen eller sina barns hälsa. Så ser läget ut i många länder och den pågående pandemin riskerar att förvärra situationen ytterligare.

Musikhjälpen ska bidra till att förbättra allas rätt till vård. En god hälsa är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, det är också en förutsättning för människor att nå sin fulla potential, bidra till ett samhälles utveckling och att minska fattigdom.

Kvalitativ och tillgänglig primärvård är grunden för allmän hälso- och sjukvård för alla, men stora insatser behövs för att uppnå de globala målen samt rädda liv och lindra nöd. Därför arbetar Musikhjälpen 2020 för att ingen människa ska lämnas utan vård.

Pengar som skänks till årets insamling kommer att gå till internationella projekt som i samverkan med lokalsamhället stärker människors tillgång till likvärdig vård och hälsa utan risk att drivas in i fattigdom, i linje med FN:s globala mål om allmän hälso- och sjukvård för alla senast 2030. Konkret kan det handla om stöd till vårdcentraler, mobila hälsokliniker, vaccinationskampanjer och utbildning av lokala hälsoarbetare.

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd katastrof. Tre programledare bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och andra som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen, och direktsänds i sin helhet i P3, SVT Play och i SVT:s Duo-app. Stora delar sänds också i SVT2.

Mer om temat och Musikhjälpen 2020 finns HÄR.

Vill du starta en digital insamlingsbössa så finns den HÄR.

Tack för ditt engagemang!

Läs mer om Musikhjälpen
Publicerad 2020-10-08
Uppdaterad 2020-11-18

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter