Här är projekten som får stöd av Musikhjälpen

Musikhjälpen
Publicerad 2023-06-02
Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia
Stort tack till alla som har bidragit! Hundratusentals barn får stöd av Musikhjälpens projekt. Här förra årets programledare: Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikhjälpens insamlade medel är fördelade. Projekten bidrar till en tryggare barndom på flykt från krig. Hundratusentals barn i elva olika kriser runt om i världen får stöd. Barn drabbas hårdast under flykt. Det är därför glädjande att allt engagemang i Musikhjälpen kan göra skillnad.

Det var i december förra året som de tre programledarna Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson låstes in i Musikhjälpens glasbur i Göteborg. Nästan en vecka senare släpptes de ut. Resultatet visade ett rekord i engagemang och ett starkt insamlingsresultat som fortsatte att stiga efter sändning. Vid årsskiftet hade drygt 56 miljoner kronor samlats in på temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Gedigen kvalitetskontroll

Stiftelsen Radiohjälpen är insamlingsorganisationen som står bakom kampanjen Musikhjälpen, tillsammans med SVT och Sveriges Radio. Antalet ansökningar från Radiohjälpens partnerorganisationer har varit omfattande. Efter en noggrann bedömning beslutade Radiohjälpens styrelse att tilldela stöd till tretton av de sökande organisationerna.

Barn i världens värsta kriser

Projekten gör skillnad för barn på flykt från och i de värsta kriserna i världen. De stöttar bland annat tillgången på mat, rent vatten och sanitet, skolgång, psykosocialt stöd, trygga platser, stärkt hälsa och ökad trygghet.

Projekt som får stöd

Följande 13 projekt får stöd av Musikhjälpen 2022, varje projekt har en budget mellan tre och fyra miljoner kronor vardera. Sammanlagt uppskattas att minst 300,000 personer, varav mestadels barn, nås av projekten.

UKRAINA: Två projekt får stöd; UNICEFs omfattande programinsatser under organisationen appell för katastrofhjälp till barn med breda insatser för barn som har drabbats av krigets konsekvenser samt Erikshjälpens projekt med fokus på psykosocialt stöd till ensamma barn och ungdomar på flykt (utan vårdnadshavare). JEMEN: Ett projekt via ADRA Sverige med fokus på att ge psykosocialt stöd till barn och vårdnadshavare som lever med krigets negativa konsekvenser i en av världens värsta humanitära kriser.

PAKISTAN: Ett projekt där ACT Svenska Kyrkan ger kontantstöd för att möjliggöra tillgång till vård och skolgång för familjer på flykt från Afghanistan, och som bor i slumområden i Islamabad.

LIBANON: Ett projekt genom Diakonia som tillsammans med en libanesisk organisation kommer att arbete för att skydda palestinska och syriska barn och ungdomar på flykt från övergrep och bidra till psykisk hälsa och utbildning. BANGLADESH: Ett projekt där Plan International Sverige arbetar med att säkra trygga platser samt öka jämställdhet för och tillsammans med barn av folkgruppen rohingya, som flytt från Myanmar, och som lever i världens största flyktingläger, Cox’s Bazar.

MYANMAR: Ett projekt där Svenska Röda Korset tillsammans med Myanmar Red Cross Society ger stöd till barn på flykt från krig och oroligheter inom landet. Fokus är tillgång till hälsovård och rent vatten.

ETIOPIEN: Två projekt. Organisationen PMU ger akut stöd till barn som drabbats av konflikten, primärt genom att förse sex tusen personer med livsförnödenheter. Barnfonden arbetar med huvudfokus på utbildning av barn på flykt.

DR KONGO: Stöd till Rädda Barnens projekt som ingår i omfattande program med ett akut fokus på att leverera livsförnödenheter samt att förhindra sjukdomar och epidemier.

SYDSUDAN: Ett projekt som ingår i Läkare utan Gränsers omfattande arbete med hälsa i det stora lägret för internflyktingar i Bentiu i Sydsudan, inte långt från gränsen till Sudan.

MOCAMBIQUE: Ett projektförslag från SOS Barnbyar som har fokus på hälsa, skola och födselsbevis för barn som drabbats av konflikten i den norra delen av landet.

TCHAD: Ett projekt där Läkarmissionen, tillsammans med lokala organisationer, arbetar med att förbättra tryggheten och livsvillkoren för barn på flykt från konflikten i landet och från de konflikter som pågår i grannländerna.

Läs om beviljade projekt från Musikhjälpen 2022

Så stöttar du Musikhjälpen 2023

Planeringen för årets Musikhjälpen pågår för fullt. Ännu är både årets tema och värdstad och det mesta annat hemligt. Men du kan redan börja planera ditt engagemang. De digitala insamlingsbössorna öppnar redan efter sommaren!

Stötta Musikhjälpen genom att swisha till 9019506. Märk din gåva "MH23". Tack!

Läs mer om Musikhjälpen
Publicerad 2023-06-02
Uppdaterad 2023-06-08

Aktuellt

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen prisas för tech-lösning

Radiohjälpen har mottagit Adam Smith Award 2024. Priset delas ut av brittiska Treasury Today Group...

published-icon
2024-07-08
Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Radiohjälpen söker internationell programhandläggare med särskild IT-kompetens

Som internationellt ansvarig projekthandläggare hos oss ska du vara intresserad av en bred tjänst,...

published-icon
2024-07-01
Följ med Kronprinsessan på projektbesök

Följ med Kronprinsessan på projektbesök

"Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket hos Astma- och...

Kronprinsessan Victorias fond
published-icon
2024-06-06
Läs fler nyheter