Musikhjälpen 2020 ställer om och flyttar in!

Musikhjälpen
Publicerad 2020-11-03
Sju skrattande personer står på en scen och håller upp två långa banderoller där det står 50 572 139 kronor på den ena och 642 309 engagemang på den andra. Det är de tre programledarna, resande reportrar, publikens ambassadör.
Musikhjälpen 2019 samlade in över 50 miljoner kronor. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Utvecklingen med ökad smittspridning gör att Musikhjälpen 2020 ställer om. Istället för att genomföra evenemanget på Gamla torget i Norrköping söker sig produktionen nu till andra, större produktionslokaler som ger bättre förutsättningar att genomföra Musikhjälpen på ett tryggt sätt.

Tidigare i höst berättade Musikhjälpen att Norrköping var årets värdstad men att upplägget skulle bli annorlunda på grund av pandemin. Sedan dess har läget förändrats och fler restriktioner införts.

– De lokala råd som myndigheterna gick ut med förra veckan, som bland annat gäller Östergötland, innebär tyvärr nya förutsättningar för Musikhjälpens genomförande. För att garantera säkerheten för såväl medverkande som personal ser vi att det mest ansvarsfulla är att flytta Musikhjälpen från en offentlig miljö. Vi hoppas kunna komma tillbaka till Norrköping i framtiden, säger SVT:s projektledare Karl-Johan Paulsson.

– Det är oerhört tråkigt men det är som det är. Under året som gått har vi haft ett fint samarbete med produktionen och hela tiden skapat nya möjligheter utefter rådande läge men i och med de nya restriktionerna blev det stopp. Vi hälsar Musikhjälpen varmt och hjärtligt välkomna tillbaka till Norrköping när pandemin lagt sig, säger Maria Olofsson, projektledare Norrköpings kommun.

Varifrån Musikhjälpen ska sändas istället är ännu inte bestämt. Man tittar nu på stora lokaler som lämpar sig för tv- och radioproduktion och som innebär så korta resvägar som möjligt för personal, artister och andra som ska medverka. Oavsett var det blir så är målet fortfarande att engagera lyssnarna och tittarna för årets insamling ”Ingen människa ska lämnas utan vård”.

– Ett år som detta behöver vi alla något hoppingivande att samlas kring, det behovet är större än en fysisk plats. Musikhjälpens budskap och engagemang finns överallt och vi kommer göra allt vi kan för att få med hela Sverige och spegla de fantastiska initiativ som finns runtom oss i tv, radio och på digitala plattformar, säger Sveriges Radios projektledare Simon Rosenqvist.

Musikhjälpen sänds 14-20 december och är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen. Årets tema är ”Ingen människa ska lämnas utan vård”.

Musikhjälpen i Sveriges Radio

Läs mer om Musikhjälpen
Publicerad 2020-11-03
Uppdaterad 2020-11-03

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter