Radiohjälpen startar insamling för Afghanistan

Katastrofer
Publicerad 2021-08-20
AfghPress
Flicka i Kabul. Foto: Unicef

Den humanitära situationen för civilbefolkningen i Afghanistan är akut. Miljontals människor hotas av allvarlig hungerkatastrof. Därför startar Radiohjälpen en insamling för Afghanistan – där de redan stora behoven ökar.

En akut kris råder i Afghanistan. Många människor behöver stöd för att överleva. Särskilt sårbara är flickor och kvinnor. Efter mer än 40 år av konflikt och osäkerhet har Afghanistans ekonomi och infrastruktur lagts i ruiner och det eskalerande nödläget ödelägger år av utveckling och återuppbyggnad. Krisen kantas av uppblossande konflikter, återkommande naturkatastrofer och den pågående covid 19-pandemin.

Många i landet är internflyktingar som lever i extrem fattigdom och som vanligt är det kvinnor, barn och minoriteter som drabbas hårdast. Den återkommande torkan har slagit ut 40 procent av landets produktion av grödor och boskapsskötsel, enligt FN.

Humanitära behov i fokus

Pengar som skänks till insamlingen kommer att gå till internationella projekt som räddar liv och lindrar nöd där det behövs som mest. Konkret kan det handla om stöd för att säkerställa att människor har tillgång till mat, rent vatten eller livsavgörande sjukvård. Det kan också vara till projekt som säkerställer att människor har husrum, människor på flykt inom landet men också till överlevnad för de som lyckats ta sig till grannländer kring Afghanistan.

Det största behovet utgörs av mat, rent vatten, mediciner och tak över huvudet. Behovet av skydd och trygghet är stort. I Radiohjälpens appell redogör flera organisationers generalsekreterare för situationen.

Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset, beskriver hur människor i hundratusentals flyr sina hem och miljoner människor är i behov av humanitärt stöd:

”Den som är utsatt före en kris blir nästan alltid värre utsatt också under en kris och det vi ser nu är kvinnor, barn, äldre och en del etniska grupper som är särskilt drabbade av situationen i Afghanistan. Som medmänniska i Sverige: hjälp till i Radiohjälpens insamling efter din förmåga!”

Radiohjälpens partnerorganisationer kan trots situationen verka i och kring Afghanistan och de livsviktiga projekten som Radiohjälpen redan finansierar kan fortsätta göra skillnad. Men mer stöd behövs. Tack till dig som bidrar!

Så bidrar du till insamlingen

  • Swisha till 90 1950 6 och märk ditt bidrag ”Afghanistan”
  • Ring 099-90 100 och bidra med hundra kronor
  • Plusgiro: 90 1950-6 märk gåvan ”Afghanistan”
  • Starta en digital insamlingsbössa
Läs mer om Katastrofer
Publicerad 2021-08-20
Uppdaterad 2021-08-20

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter