Stort engagemang räddar liv i Afghanistan

Katastrofer
Publicerad 2021-09-14
Två barn i ett tält
Tack vare stödet från svensk allmänhet kan Radiohjälpen fördela 7,5 miljoner kr till fem svenska organisationer och kan därigenom rädda liv i Afghanistan. Foto: Meer Abdullah/Röda Korset

Stöd till hälsa, sanitet och rent vatten, förnödenheter samt värmande vinterpaket räddar liv. Radiohjälpen fördelar 7,5 miljoner kronor till humanitära insatser för civilbefolkningen i Afghanistan.

Med anledning av den akuta humanitära krisen i Afghanistan beslutade Radiohjälpen den 20 augusti 2021 att starta en insamling. Situationen för en redan utsatt befolkning har på kort tid förvärrats radikalt. Under två veckor samlade Radiohjälpen in medel via public service och engagemanget har varit stort.

Inkomna medel har öronmärkts för projekt med fokus på akutstöd i Afghanistan där människors behov är som allra störst. Bland annat stödjer insamlade medel människors överlevnad i form av förnödenheter, sanitet och rent vatten, sjuk- och hälsovård samt särskilda paket inför vintern.

Tack vare allmänhetens engagemang har 7,5 miljoner kronor kunnat fördelas ut till fem sökande projekt med fokus på humanitär verksamhet inne i Afghanistan.

Följande organisationer och projekt har beviljats stöd:

LÄKARE UTAN GRÄNSER, 1,5 MILJONER KRONOR Projektet syftar till att öka tillgången till barn- och mödrahälsovård i Afghanistan där Läkare Utan Gränser bland annat driver vårdcentraler och BB.

SVENSKA RÖDA KORSET, 1,5 MILJONER KRONOR Projektet syftar till att ge hälsovård till de människor som är i störst behov av stöd, via mobila hälsokliniker runt om i landet.

ACT- SVENSKA KYRKAN 1,5 MILJONER KRONOR Projektet syftar till att ge akut humanitärt stöd till de människor som är i störst behov av stöd, och fokuserar bland annat på kontanthjälp, akutsjukvårdstjänster och utdelning av vinter-paket så att människor ska kunna klara stundande vinter.

UNICEF Sverige, 1,5 MILJONER KRONOR UNICEF har en omfattande verksamhet i landet och denna insats fokuserar på att ge människor tillgång till hälsovård, vatten och sanitet, skydd samt utbildning.

Läs mer om Katastrofer
Publicerad 2021-09-14
Uppdaterad 2021-10-20

Aktuellt

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen ger stöd till nya projekt i Ukraina

Radiohjälpen har fattat beslut att bevilja 13,6 miljoner kr till tre projekt i Ukraina. Stödet...

published-icon
2024-04-12
Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Livsviktiga projekt får stöd från Världens Barn

Totalt samlades 104,6 miljoner kronor in till Världens Barn under 2023. Genom 23 projekt i 14 olika...

Världens Barn
published-icon
2024-03-26
Så gör din gåva skillnad!

Så gör din gåva skillnad!

Årsredovisningen för 2023 är underskriven. Under året som gått har Radiohjälpens stöd lindrat nöd...

published-icon
2024-03-22
Läs fler nyheter