Foto: Stina Hjelm

Barnpanelen utmanade vuxenperspektivet under Världens Barn-galan

Barnpanelen talar om barns rätt och situation i världen

Foto: Peter Mattsson

Världens Barn på plats i Jordanien

Barn i flyktinglägret Zaatari, Jordanien

Foto: Stina Hjelm

Denis Mukwege föräras Nobels fredspris

Radiohjälpens ordförande Hanna Stjärne tillsammans med Denis Mukwege vars arbete har mottagit stöd från Världens Barn

För alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet

Totalt insamlat 2018: 86 788 644 kr

Radiohjälpen insamlingskampanj “Världens Barn” är ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio, UR och många civilsamhällesorganisationer. Det gemensamma målet är att stärka barns rättigheter, ge barn som lever i utsatthet bättre förutsättningar och öka deras chanser till en bra framtid. Fokus för kampanjen är barns rätt till hälsa, skola och trygghet.

Trots att situationen i världen har blivit bättre de senaste årtiondena behövs fortfarande kampanjen Världens Barn. Varje dag dör 15 000 barn under fem år, 124 miljoner barn går inte i grundskolan och 350 miljoner barn lever i eller i närheten av väpnad konflikt.

Under kampanjkulmen i oktober sändes insamlingsgalan "Tillsammans för Världens Barn" i SVT. I programmet, som leddes av Kattis Ahlström och David Lindgren, tillsammans med en barnpanel, visades flera längre reportage från projekt som fått stöd från insamlingen och välkända artister deltog.

En av mottagarna av Nobels fredspris 2018 var Dr. Denis Mukwege som under många år arbetat för kvinnor och barns rättigheter vid Panzisjukhuset i Kongo. Arbetet har bland annat kunnat utföras tack vare Världens Barn då Läkarmissionen mottagit stöd för ett projekt som arbetar för barns rättigheter på Panzisjukhuset.

En stor del av de insamlade pengarna till Världens Barn kommer in tack vare civilsamhällets engagemang. Skolor, föreningar, företag, och tusentals volontärer runt om i landets kommuner drar sitt strå till stacken genom både bössinsamling på stan och digitalt – allt för att stärka barns rättigheter.

Medel beviljade under 2018 har räckt till följande:

  • 1 090 461 människor*
  • 55 projekt
  • 36 länder

*423 659 människor, varav 55 procent barn i projekt där Radiohjälpen är ensam finansiär och resterande genom samfinansierade projekt

I samband med Världens Barn-insamlingen 2018 gjordes inslag runt om i världen. Ta del av filmerna och se när Alexander Karim, Malin Persson Giolito, Armand Krajnc, Anna Lindman och Kattis Ahlström träffar deltagare i några av Världens Barns livsavgörande projekt.

Fredspristagaren Dr. Denis Mukwege tackar Världens Barn för stödet.

Tillbaka