Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Under Musikhjälpen 2018 slogs rekord i engagemang!

Foto: Asawari Jagushte

Clowner ger skratt och hopp

Radiohjälpen finansierar – med medel från MH17 - Clowner utan Gränser arbetar för att ta skratt och hopp till barnen som växer upp i Red light district, Indien

Foto: Radiohjälpen

Barn i krig har rätt att gå i skolan

I augusti 2018 besökte Radiohjälpen Gaza och ett av de projekt som beviljats medel från Musikhjälpen 2016. Flickorna på bilden deltar i Diakonias projekt som arbetar för rätten till utbildning

Alla har rätt att funka olika

Musikhjälpen är ett samarbete mellan Radiohjälpen, Sveriges Radio och SVT och äger rum i december varje år. I sammanlagt 144 timmar blir tre programledare instängda i en glasbur på ett torg i en svensk stad. Deras uppdrag är att uppmärksamma och samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof genom att engagera lyssnare och tittare. Programmet direktsänds dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play.

Temat för Musikhjälpen 2018 var ”Alla har rätt att funka olika”. Programmet lyfte människor med funktionsnedsättning och deras situation i världen, ett tema som både engagerade och berörde många. Omkring en miljard människor lever med någon form av funktionsnedsättning, vilket motsvarar ungefär 15 procent av jordens befolkning, eller 1 av 7 människor. Många drabbas av stigma, osynliggörs och hindras från att aktivt delta i samhället. Det hindrar i sin tur människor från att ta del av sina mänskliga rättigheter, som rätten till en utbildning eller rätten till sjukvård, vilket i sin tur kan leda till ökad sårbarhet och fattigdom.

Lund var värdstad för direktsändningen den 10–16 december och programledare var William Spetz, Farah Abadi och Daniel Adams Ray. Årets resande reporter Hanapee (Hanna Persson) reste till Guatemala och publikens ambassadörer var Peg Parnevik och Aron Anderson.

Via den digitala insamlingsbössan har svenska folket och företag engagerat sig genom att driva egna insamlingar för Musikhjälpen. Musikhjälpen slog rekord i antal engagemang med 606 337 stycken.

Medel beviljade under 2018 har räckt till följande:

  • 228 381 människor*
  • 27 projekt
  • 19 länder

*205 913 människor, varav 59 procent barn i projekt där Radiohjälpen är ensam finansiär och resterande genom samfinansierade projekt

Reportern Joachim Vogel rapporterar från ett projekt i Libanon som arbetar med att förebygga handel med barn. Projektet har fått stöd under 2018 med medel insamlade under Musikhjälpen 2017 då temat var ’Barn är inte till salu’.

Det blev en fantastisk vecka i Lund i december 2018. Här kan du återuppleva den!

Tillbaka