Världens Barn

En grupp barn som alla tittar åt ett håll och skrattar.
Foto: Per Byman/Radiohjälpen

 

Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. I barnkonventionen framgår det att hälsa, skola och trygghet för barn är just en rättighet, trots det dör 15 000 barn under fem år varje dag, 124 miljoner barn går inte i grundskolan, mer än hälften av alla människor på flykt är barn och vart sjätte barn lever i krigs- och konflikthärdar. Världens Barn jobbar därför med att förbättra förutsättningarna för de barn som lever i utsatthet och fokuserar specifikt på hälsa, skola och trygghet. För när barn har en god hälsa, möjlighet till utbildning och lever i trygghet, ökar deras chanser betydligt att få en bra framtid.

 

Såhär kan du engagera dig i Världens Barn:

 

Världens Barns logotyp

"Stöd Världens Barn"-logotyper får användas av alla som engagerar sig för Världens Barn. Dessa kan du ladda ner här: 
Stöd Världens Barn 2019 (liggande)
Stöd Världens Barn 2019 (stående)
Stöd Världens Barn (stående)

Original-logotypen för Världens Barn används enbart av Radiohjälpen och public service-bolagen, det är alltså inte tillåtet för någon annan att använda dessa. 

Om Världens Barn

Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett samarbete med 14 civilsamhällesorganisationer, SVT, Utbildningsradion (UR) och Sveriges Radio P4. Kampanjen pågår hela året men har sin kulmen i september/oktober. Gåvor till Världens Barn går till långsiktigt arbete för barns rättigheter. Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett femtiotal projekt inom Världens Barn, ofta spridda i över 30 länder världen över. Det projekten har gemensamt är att de jobbar för barns framtid och att de alltid utgår från barns rättigheter. På kampanjsidan för Världens Barn kan du läsa mer om några utvalda projekt. Här hittar du en lista över alla beviljade projekt 2018.

Riksinsamlingen är en förening med uppgiften att samordna de 14 civilsamhällesorganisationerna, regionsamordnare och ett stort antal skolor, föreningar, företag, kyrkor och tiotusentals engagerade i landets 290 kommuner. SVT samlar in till Världens Barn genom TV-inslag och en insamlingsgala den 5 oktober, och Sveriges Radio P4:s kanaler engagerar sina lyssnare genom radioinslag, tävlingar och lokala evenemang. Radiohjälpens partnerorganisationer kan sedan ansöka om projektstöd från insamlade medel och efter en granskning av alla ansökningar är det Radiohjälpens styrelse som beslutar vilka projekt som beviljas medel.

Insamlingen Tillsammans för Världens Barn genomfördes första gången 1997 i ett samarbete mellan Radiohjälpen, SVT och sju organisationer. Efter en paus på ett par år återupptogs kampanjen år 2000 och har sedan dess genomförts årligen. Sedan starten har kampanjen samlat in över 1,5 miljarder kronor till verksamheter som stärker barns rättigheter världen över.

De 14 civilsamhällesorganisationer som ingår i Världens Barn-familjen 2018 är: Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och We Effect.

 

 

Så här kan du ge en gåva

Bli månadsgivare

Som månadsgivare dras din gåva automatiskt från ditt bankkonto eller telefonräkning. Läs mer om att bli månadsgivare. 

​​​​Gåva med swish, betalkort eller internetbank

Swish, VISA/Mastercard eller internetbank till Världens Barn. 

Ge en gåva

Gåva via plusgiro, bankgiro eller swish

  • Plusgiro 90 1950-6
  • Bankgiro 901-9506
  • Swish 90 1950 6

Märk din inbetalning med referens: BARN. Observera att du inte kan lämna några ytterligare meddelanden.

Gåva med sms 

(inget mellanslag mellan VB och beloppet)

Sms:a VB100 till 72 999 för att ge 100 kr
Sms:a VB300 till 72 999 för att ge 300 kr
Sms:a VB500 till 72 999 för att ge 500 kr

93 % tillfaller Radiohjälpen efter avgift till leverantörerna av de tekniska lösningarna. Ev trafikavgift kan tillkomma.