Datum: 2017-09-19

Musikhjälpen 2017 – Barn är inte till salu

18-åriga Hena från Bangladesh blev lurad in i sexhandeln med löfte om att få jobb som hushållerska.
18-åriga Hena från Bangladesh blev lurad in i sexhandeln med löfte om att få jobb som hushållerska. Foto: Farzana Hossen/Save The Children

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över, men mörkertalen är enorma och barnen syns knappast i någon statistik. Det rör sig om en växande kriminell miljardindustri. Tabut kring ämnet är stort samtidigt som miljontals barn drabbas och får men för livet. För att belysa och förbättra dessa barns situation blir årets tema i Musikhjälpen "Barn är inte till salu”. Programmet direktsänds i P3 och SVT Play från Rådhustorget i Umeå, med start 11 december. Insamlingen pågår under 144 timmar och pengarna går till Radiohjälpen. För att engagera Sveriges skolungdomar ger Musikhjälpen i samarbete med UR redan nu ut ett omfattande utbildningsmaterial på årets tema.

Det är förbjudet att köpa, sälja eller delta i handel av människor. Ändå har handeln blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter och barns kroppar är en efterfrågad handelsvara. Två miljoner barn utnyttjas i sexhandeln varje år, men bara i Indien uppger FN att siffran är 1,2 miljoner och organisationer är eniga om att fler barn är drabbade.

Sexhandeln med barn har många olika ansikten. Det kan röra sig om flickor som tvingas leva instängda i bordeller under fruktansvärda förhållanden, förövare som beställer sexuella övergrepp på barn via nätet, pojkar som utnyttjas sexuellt av turister eller flickor som säljs av sina föräldrar i tron om att de ska få arbete, men istället tvingas bli sexslavar hos rika familjer.

Det handlar om barn som knappast syns i någon statistik och på grund av det stora tabut kring frågan kan handeln fortgå i det fördolda. Bristande lagstiftning gör det dessutom extra svårt att straffa förövarna.

Ett barn som blir offer för sexhandel berövas en trygg uppväxt och upplever fysiska och psykiska trauman som ofta följer med dem hela livet. Pengarna som samlas in i december kan till exempel användas till att sprida information i förebyggande syfte, skapa säkra zoner för barn så att de inte hamnar i riskområden för att säljas och rehabilitering av de som lyckats ta sig ur sexhandeln.


Läs gärna mer på Musikhjälpens kampanjsida.

Uppdaterad: ons, 2017-11-29 15:46