Datum: 2018-11-29

Läkare i Världens Barn-projekt mottar Nobels fredspris 2018!

Denis Mukwege, Nobels fredspristagare 2018 och kvinnor från Panzisjukhuset.
Fotograf: Håkan Flank/Läkarmissionen
Denis Mukwege, Nobels fredspristagare 2018, som arbetar vid Panzisjukhuset som genom Läkarmissionen under många år erhållit stöd från Radiohjälpens insamling Världens Barn.

 

Radiohjälpen välkomnar med stolthet valet av Denis Mukwege som Nobels fredspristagare.

Under många år har samarbetet med det sjukhus som kvinnoläkaren Denis Mukwege arbetar vid erhållit stöd av Radiohjälpens insamling Världens Barn. Bakom det långvariga samarbetet står de svenska organisationerna Läkarmission och PMU. Organisationerna stöttade uppbyggnaden av Panzisjukhuset på 90-talet och ger idag driftsstöd med hjälp av Världens Barn.

Panzisjukhuset ligger i Demokratiska Republiken Kongo. Deras upptagningsområde omfattar 13 hälsozoner där det bor mer än 400,000 människor. Projektet syftar till att minska mödra- och barnadödligheten genom att stärka tillgången på kvalitativ vård men även hjälpa överlevare av det sexualiserat våld som blivit en utbredd och förfärlig del av konflikten i DR Kongo. Ett nutritionsprojekt drivs även med Världens Barn-medel i området.

Denis Mukwege prisas för att ”upprepat ha fördömt bristen av straff för massvåldtäkter och för att ha kritiserat den kongolesiska regeringen och andra länder för att inte ha gjort nog för att hindra förekomsten av sexuellt våld mot kvinnor som en strategi, och som ett vapen i krig”. Han erhöll utmärkelsen ihop med  Nadia Murad, som är en aktivist tillhörande den irakiska minoritetsgruppen yazidier. Motiveringen lyder att Nadia Murad ”är vittnet som berättar om övergrepp begångna mot henne själv och mot andra. Hon har visat ovanligt mod i att återge sina egna lidanden, och genom att göra sin röst hård å andra offers vägnar”. De två får priset för sin kamp mot användningen av sexuellt våld som vapen i krig och väpnade konflikter, meddelar norska Nobelkommittén.

Uppdaterad: tors, 2018-11-29 11:32