Datum: 2019-10-17

Hjälp människor på flykt

Människor trängs på ett lastbilsflak
Foto: Unicef

Människor har flytt från nordöstra Syrien och behoven är enorma. Radiohjälpen uppmanar därför allmänheten till att engagera sig för att rädda liv och lindra nöd.

Den humanitära situationen för civilbefolkningen är akut i och med situationen i nordöstra Syrien. Flera hundra tusen människor uppskattas ha tvingats på flykt inom landet och till angränsande länder. UNICEF bedömer att en mycket stor del av dessa är barn. Människor i området har både dödats och skadats. Behoven är enorma och det råder bland annat brist på rent vatten, mat och skydd.


”Människor på flykt är sårbara och utsatta”, säger Kristina Henschen. Ofta har de lämnat sin bostad hastigt och saknar många ägodelar som identitetshandlingar, varma kläder och mediciner. 

Radiohjälpens arbetar via svenska partnerorganisationer som har närvaro i området, dessa är bland annat Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF. Med anledning av säkerhetssituationen har vissa organisationer tvingats att tillfälligt evakuera, men försöker återuppta verksamheten så snart detta är möjligt och de bistår under tiden från annan ort. Radiohjälpen har även andra samarbetsparter med närvaro på andra platser i Syrien och i angränsande länder.

Fakta:

  • Enligt UNICEF har mer än 70,000 barn flytt.
  • Sedan nionde oktober har över 200 000 människor flytt nordöstra Syrien, enligt FNs organisation OCHA.
  • Radiohjälpen är Public Service insamlingsstiftelse och verkar där det behövs som mest. Förutom Radiohjälpens humanitära appeller har Radiohjälpen kampanjerna Musikhjälpen, Världens Barn, Kronprinsessan Victorias fond och insamling under Melodifestivalen.

 

Så kan du bidra:

Ge en gåva direkt på webben här

Swisha till 90 1950  6 och märk betalningen ”flykt”. 

Ring 099-90 195. Bidra med hundra kronor genom att ringa Radiohjälpens katastrof-nummer.

Bankgiro: 90 1950-6 märk gåvan ”flykt”.


Tack för din gåva!

Uppdaterad: tors, 2019-10-31 08:32