Datum: 2019-12-02

Följ med oss till Nordmakedonien

Alla har rätt att funka olika

Följ med oss när vi besöker ett av de 15 projekt som fick ta del av insamlingen från Musikhjälpen 2018. Med stöd från förra årets insamling har organisationen We Effect startat ett projekt i Nordmakedonien som arbetar för allas rätt att funka olika. ”Nu har jag fått se vad de här pengarna gör nytta”, säger äventyraren Aron Anderson. ”Det är häftigt. Det gör skillnad med Musikhjälpen!”. 

På fredag den 6 december får ni följa med när vi besöker projektet i Nordmakedonien tillsammans med Aron Anderson, i SVT2 klockan 19.30. Här träffar vi systrarna Anica och Valentina som är 11 respektive 14 år. Båda flickorna har synskador och lever med föräldrar som har funktionsnedsättningar. Nordmakedionien är ett av Europas fattigaste länder, vilket gör att människor med funktionsnedsättningar blir extra utsatta. De lever ofta i utanförskap och får många gånger utstå diskriminering och stigmatisering. Fattigdom, matosäkerhet och undernäring är också stark kopplat till de som lever med funktionsnedsättning. 

Därför arbetar projektet bland annat med att stärka egenmakten hos människor med funktionsnedsättning och deras familjer. Det handlar bland annat om att stärka kunskaper kring deras rättigheter, så att de sen själva kan kräva dem. En viktig del av arbetet för att stärka deras egenmakt handlar om att skapa en ekonomisk hållbarhet genom organiskt och varaktigt jordbruk.  

”Nu har jag fått se vad de här pengarna gör nytta”, säger Aron Anderson som var ambassadör i förra årets Musikhjälpen. ”Det är häftigt. Det gör skillnad med Musikhjälpen!”. Pengarna kommer fram och de gör skillnad – där det behövs som mest. Du kan läsa mer om de andra projekten som fick ta del av förra årets insamling på Musikhjälpens hemsida, www.musikhjalpen.se. Här kan du få se en kortvariant av besöket https://vimeo.com/376761380

Om en vecka startar årets Musikhjälpen med temat ”Sex är inget vapen” som fokuserar på sexualiserat våld i konflikt. Vill du vara med och ge en gåva? Swisha till 90 1950 – 6. Tack för ditt stöd!

 

 

 

Uppdaterad: mån, 2019-12-02 15:32