Datum: 2017-12-21

Ett jubileums- och rekordår att minnas

2017 har präglats av flera jubileer och rekord tack vare ett enormt engagemang och generöst givande.

Kronprinsessan Victorias Fond firade 20 år samtidigt som kronprinsessan firade sin 40-årsdag. Under året har det kommit in nästan 12 miljoner kronor i gåvor och testamenten, vilket visar ett stort engagemang för alla barns rätt till en aktiv fritid. Dessa medel kommer bli till aktiviteter för barn med funktionsnedsättning i Sverige, med syfte att bidra till en aktiv fritid, att bryta isolering, höja livskvalitén, stärka självkänslan och till att träffa nya vänner.

Världens Barn firade även 20 års arbete för alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Under dessa år har det runt om i landet samlats in över 1,5 miljarder varav drygt 83 miljoner kom in under året. En fantastisk summa som kommer förbättra livet för många av världens barn framöver.

Musikhjälpen sändes för 10:e gången och har i skrivande stund samlat in helt otroliga 74 miljoner kronor och slog även rekord i antalet engagemang till 586 000 stycken. Årets tema var barn är inte till salu, ett ämne som väckte starka känslor och skapade stort engagemang. Under 2018 kommer dessa medel beviljas till projekt som jobbar med att förebygga att barn dras in i sexhandel och hjälpa barn som redan utsatts.

En annan insamling som Radiohjälpen bedrivit under 2017 är Hungerhjälpen. Denna startades för att miljontals människor just nu lider av akut matbrist i bland annat Jemen, Sydsudan, Somalia, Nigeria, Etiopien och Kenya. I modern historia har det aldrig funnits så stora behov av mat på så många platser samtidigt som det gör nu. Över 17 miljoner kronor har hittills kommit in till denna insamling, medel som redan jobbar med att rädda liv och lindra nöd i alla dessa länder. 

Även insamlingen under Melodifestivalen ökade under 2017, för första gången på flera år. Alla intäkter från finalen, 3,7 miljoner, gick till Hungerhjälpen och finalens insamlingssiffra var den högsta sedan 2008.

Stort tack till alla er som bidragit till dessa fantastiska resultat under året. Vi kommer jobba hårt för att era gåvor ska göra så stor skillnad som möjligt, för så många som möjligt under 2018.

Med en önskan om en fin jul och ett gott nytt år.

Uppdaterad: tors, 2017-12-21 13:54